Sağlıklı beslenme meraklıları için yeni fenomen olmaya aday kırmızı pirinçle ilgili gerçekler…
Dünya rengarenk bir yer ve bu renklilik yediklerimize de yansıyor. Piyasada bulunan pirinç çeşitlerinin farklı renkleri de bu spektrumun bir parçası. Yaklaşık 40 bin çeşidi olan pirinç ailesinin en popüler üyeleri hala beyaz, kahverengi, siyah ve fitness dünyasının şu anki favorisi olan kırmızı pirinç.
Kırmızı pirinç nedir?
Kısmen veya tamamen kırmızı kabukla kaplı olan bu pirinç türü, rengini antosiyanin adı verilen bir bileşikten alır. Çeşitli tıbbi ve sağlığı geliştirici özelliklere sahiptir.
Kırmızı, kahverengi, beyaz ve siyah pirinç arasındaki fark nedir?
Beyaz pirincin kabuk, kepek ve tohumu yoktur. Bu nedenle, diğer pirinç çeşitlerine nazaran daha az vitamin ve mineral içerir. Daha yüksek glisemik indekse sahiptir ve iyi bir doğal karbonhidrat kaynağıdır.
Kahverengi pirinçte dış kabuk çıkarılır, ancak kepek tabakası ve tohumu kalır. Dolayısıyla beyaz pirince kıyasla daha fazla lif içerir.
Siyah pirinç, pirincin tüm dış katmanlarını içerir. Bu nedenle de diğer iki pirinç çeşidine kıyasla yüksek bir antioksidan ve lif kaynağıdır.
Kırmızı pirince gelince, antosiyanin sayesinde besin açısından süper zengin ve sağlığa çok yararlıdır.
Kırmızı pirinci faydaları nelerdir?
Kırmızı pirincin, kilo vermeye yardımcı bir gıda olmasının dışında da pek çok faydası vardır.
Birçok hastalığın iyileştirilmesine ve önlenmesine yardımcı olan antioksidanlar ve magnezyum ile çeşitli enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olan selenyum içerdiğinden, bağışıklığı güçlendirir.
Glisemik indeksi düşük olduğu için şeker seviyesinin ve şeker hastalığının kontrolüne yardımcı olur.
Zengin magnezyum içeriğine sahip olduğundan, düzenli kırmızı pirinç tüketimi oksijen dolaşımını iyileştirmeye ve dolayısıyla astımı önlemeye yardımcı olur.
Kırmızı pirinç harika bir lif kaynağıdır. Bağırsak hareketini kolaylaştırır ve sindirimi artırır.
Kırmızı pirinçte bulunan lif ve kepek uzun süreli tokluk hissi verdiğinden, yedikten sonra abur cuburla tıkınma olasılığı azalır.
İçindeki kepek, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğundan kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Zengin bir kalsiyum ve magnezyum kaynağı olduğundan, kemik yoğunluğunu artırmak, artrit ve osteoporozu önlemek için harika bir besindir.
Kırmızı pirinç tüketmenin doğru yolu nedir?
Kırmızı pirinci pişirmeden önce, bir kapta, 1 saatten az olmamak üzere, sıcak suda bekletin ve toz, kir gibi maddelerden arındırın. Ardından 1×4 oranında, yani bir su bardağı pirinç için 4 su bardağı su ekleyerek kaynatın.
Su kaynayınca, kırmızı pirinci ilave edip kısık ateşte 20 dakika pişirin ve tencerenin ağzını bir tabakla kısmen örtün. Pişirdikten sonra kalan suyu süzün ve dilediğiniz şekilde tüketin.
Kırmızı pirinç tüketimi
Kırmızı pirinç, kilo vermek isteyenler ve kilo kontrolünde olanlar için harika bir besin olmasına ve günlük diyete kolayca dahil edilebilmesine rağmen, tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Çünkü hiçbir yan etkisi olmamasına rağmen, fazlası hazımsızlığa neden olabilir.
Bu yüzden, bu süper besini diyetinize eklemeden önce dikkatlice düşünerek karar verin.
Kaynak:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/is-red-rice-healthy-or-not/