Tarif ve fotoğraf: Cansu Coşkun
Evde kendimize hazırladığımız kahvaltılarda bile yarattığımız ufacık farklılıklar bize henüz güne başlarken şu günlerde maalesef mecbur olduğumuz rutinden kaçma fırsatını sunar. Bir anlamda günümüze farklı bir renk katar ve bizleri monotonluktan bir nebze daha uzaklaştırabilir. Bu yolda eski köye getirmediğim türlü yeni adet kalmadı. Sizlerle bunlardan birini paylaşmak istiyorum.
Evin içinde buzdolabıyla fazlaca haşir neşir olduğumuz bir gerçekken en azından kahvaltıyı dengeli ve sağlıklı yapmanın taraftarıyım. Bu tarifimde de sizlere kahvaltıda tüketebileceğiniz ve ekmek ihtiyacınızı karşılayacak aynı zamanda da keyifli bir hamur işimsi alternatifi sunmak istedim. Sokak simidini o kadar çok seviyorum ki, içindeki malzemeye kıyıp onu simitlikten çıkarmaya gönlüm razı olmadı. O öylece olduğu haliyle bir kenarda çay ile yenilmek üzere başka günlere kalsın, ben yapacaklarımı Amerikan simidine yani nam-ı diğer ‘’Bagel’’a yapayım dedim…
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt (tercihen kıvamı çok yoğun olmayan, az yağlı)
- 2 buçuk su bardağı karabuğday unu (yoğurt kıvamına göre değişiklik gösterebilir, dolayısıyla kıvam cıvık olursa ekleme yapabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat
- 1 çay kaşığı tuz
- Üzeri için:
- 1 yumurta
- Çörek otu, susam, haşhaş tohumu…
Yapımı:
- Bir kapta tüm malzemeyi karıştırıp, sonra elde ettiğiniz karışımı un döktüğünüz bir yüzeyde güzelce yoğurun.
- Yoğurduğunuz hamuru eşit parçalara ayırıp her bir parçayı ellerinizde uzun silindirler elde edecek şekilde yuvarlayın.
- Her bir silindiri bir ucundan diğer başına bağlayarak halka yani simit şeklini verin. (Unutmayın ki Bagel bizim simidimize göre çok daha küçük olmalı, bu noktada resimdeki şekli örnek alabilirsiniz)
- Hazırladığınız her simidi yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirdikten sonra üzerlerine çırptığınız yumurtayı bir fırça yardımıyla sürün ve tercihinize göre çörek otu, susam, haşhaş tohumu veya chia tohumu serpin.
- Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 20-25 dakika arası pişirin ve üzeri kızarınca alın.
- Ben resimde gözüktüğü gibi ortadan kesip birine avokado, diğerine somon füme koymayı tercih ettim. Turp, dereotu, kapari, mor soğan ve çileklerle de hem besin değerini ve lezzetini arttırdım, hem görselini renklendirdim. Afiyet olsun…