Besleyici ve dengeli bir diyet, sağlıklı hamileliğin önemli bir parçası. Bazı yiyecek ve içecekler doğmamış bebeğinizin zarar görme riskini artırabilir.
Bazı yiyecekler neden zararlı?
Gıda veya takviyelerin bazı bileşenleri, bakteri ve toksinleri, virüs veya parazit gibi bulaşıcı unsurlar gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Gıda zehirlenmesi genellikle hafif ve sadece ateş, kusma veya ishal gibi gastrointestinal semptomlar gösterir. Hamilelik sırasında bağışıklık sistemi değiştiğinden, hamilelerin gıdalardaki bulaşıcı etkenlerden hastalanma riski daha fazladır. Hastalığa neden olan bazı mikroplar, fetüs için zararlı olabilir.
Hamilelikte aşağıdaki yiyeceklerden kaçınılabilir veya tüketimleri sınırlandırılabilir:
Çiğ, pastörize edilmemiş peynirler ve süt
Pastörizasyon, zararlı bakterileri öldürmek için ısının kullanıldığı bir işlemdir.
Hamilelik sırasında pastörize edilmemiş süt, krema ve çiğ sütten yapılmış tüm beyaz kabuklu, küflü, yumuşak peynirlerden uzak durulması tavsiye edilir. Bu peynirler, listeriosis hastalığına neden olan Listeria bakterisini içerebilirler. Bunlar ancak bir pizza veya kiş üzerinde, iyice pişirildiklerinde tüketilebilirler.
Beyaz peynir, süzme peynir, krem peynir, mozzarella gibi pastörize sütten yapılan tüm yumuşak peynirler yenebilir.
Pastörize edilmemiş sütten yapılmış olsalar bile parmesan ve gravyer gibi sert peynirler güvenle tüketilebilir.
Çiğ, az pişmiş, tütsülenmiş tüm etler
Salam, sucuk, jambon, pastırma, sosis gibi işlem görmüş, az pişmiş veya çiğ etler, Toksoplazma gondii gibi zararlı parazitleri veya Salmonella ve Listeria gibi bakterileri içerebilirler.
Mutfağınızda çiğ ete temas ettikten sonra ellerinizi, bıçaklarınızı ve kesme tahtalarınızı iyice yıkayıp çiğ ve pişmiş gıdalar için daima farklı kaplar kullanarak çapraz bulaşmayı önleyebilirsiniz.
Çiğ veya az pişmiş yumurta
Çiğ yumurta, Salmonella bakterisi taşıyabilir. Bu bakteri yüksek ısıda yaşayamaz. Güvenle tüketebilmek için yumurtaların iyice pişirilmesi, çiğ yumurta içeren yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Marketlerde satılan mayonezler, soslar ve dondurmalar pastörize yumurtalarla yapıldığı için yenebilirler.
Çiğ, az pişmiş deniz ürünleri ve cıva oranı yüksek balıklar
Hamileler, iyi pişirildikleri sürece deniz ürünlerinin keyfini çıkarabilirler.
Sushi, sashimi gibi çiğ balık, kabuklu deniz ürünleri, önceden pişirilmiş olarak satılan ve soğukta muhafaza edilmesi gereken gıdalardan kaçınmak gerekir.
Balık, sağlıklı yağ asitleri kaynağı olduğu için hamilelik sırasında tüketimi önerilir. Ancak, cıva oranı yüksek olan köpekbalığı, kılıçbalığı, merlin ve uskumru gibi yırtıcı balıklar tüketiminde dikkatli olunması önerilir.
Haftada iki porsiyon somon, morina, mezgit, hamsi, ringa gibi cıva düzeyi düşük balıkları tercih ederek cıva alımı sınırlandırılabilir. Ton balığı tüketimi haftada bir porsiyon taze veya 4 porsiyon konserve ile sınırlandırılabilir.
Çiğ tomurcuk ve filizler, hazır salatalar
Hamilelikte tomurcuklu veya filizlenmiş sebzelerin tüketimi riskli olabilir. Bunlar Listeria, Salmonella ve koli basili gibi zararlı bakteriler içerebilir. Yıkamak yeterli değildir. Zararlı bakterileri öldürmek için iyice pişirilmeleri gerekir.
Paketli, önceden yıkanmış marul ve sebzeler buzdolabında saklandığı ve tüketmeden önce bir kez daha yıkandığı sürece yenebilirler.
Karaciğer ürünleri ve A vitamini takviyeleri
Karaciğer A vitamini bakımından zengin olduğundan, tüm karaciğer ürünlerini yemekten kaçınmak gerekir. Fazla miktarlarda A vitamini, doğum kusurları ve karaciğer hasarına neden olabilir.
Listeria ve hepatit E virüsü içerebileceğinden pate de tüketilmemelidir.
Alkol
Alkol almak hamileliğin hiçbir aşamasında güvenli değildir. Alkol plasentadan geçebilir ve bebek kandaki alkole maruz kalır. Bu da bebeğin gelişimini etkileyebilir.
Kafein
Hamilelik sırasında kafein alımının günde 200 mg ile sınırlandırılması önerilir. Yüksek kafein alımı, bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına sebep olur, hatta düşük riski yaratabilir.
Hamilelikte gönül rahatlığıyla yiyebilmek
Hamilelikte dikkat etmeniz gereken bazı yiyecekler olsa da tadını çıkarabileceklerinizin sayısı hayli fazla! Yanlışlıkla riskli bir şey yediğinizde endişelenmeyin. Eğer endişelenirseniz veya kusma, ateş ve ishal gibi gıda zehirlenmesine işaret edebilecek semptomlar yaşarsanız daima doktorunuzla iletişime geçin.
Kaynak:
https://www.eufic.org/en/