Hindi denilince akla kırmızı aksesuarlarla süslü yılbaşı sofraları gelir. Halbuki oldukça besleyici öğelere sahip olan hindi etine hakkını teslim etme zamanı çoktan geldi de geçiyor. O zaman hazırlanın ızgara hindi etli salata yapıyoruz.
Kolesterol ve kalori değeri düşük olmasına karşın proteinden yana oldukça zengin olan hindi etine sofralarınızda daha sık yer vermelisiniz. Özellikle de kilo ve sağlık problemleriniz varsa ya da beslenme listenizi daha hafif gıdalarla oluşturmaktan hoşlanıyorsanız. Vücut için olmazsa olmaz temel aminoasitlerin yanında vitamin ve minerallerden yana da oldukça zengin olan hindi eti, vücut tarafından sentezlenemediği için mutlaka dışarıdan takviye şeklinde alınması gereken triptofan amino asidini içeriğinde bolca bulundurur.
Peki ama bu amino asidin vücuda katkısı ne? Triptofan amino asidi aslında insana mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren eksikliğinde ise kişiyi depresif ve yorgun bir ruh haline büründüren bir nörotransmitter olan serotoninin ön maddesidir. Bu madde ayrıca kişinin uykuya dalmasına da yardımcı olmaktadır. İyi bir uykunun vücut sağlığın olan etkilerini ise tartışmaya bile gerek yok sanırız.
İçeriğinde folik asit bulunduran hindi eti, bu özelliği ile özellikle anne adaylarının sıklıkla tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Çünkü folik asit bebeklerin beyin gelişimi üzerinde son derece etkilidir. Kansızlığı önleyen ve hücre gelişimini de destekleyen hindi etinin sodyum miktarı düşüktür. Bu özelliği sayesinde düşük sodyumlu diyetler için de eşsiz bir besindir. Hindi eti fosfor, potasyum, magnezyum, çinkodan yana da oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan çinko bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. Ayrıca gençliğini uzun yıllar boyunca ilk günkü gibi korumak isteyenlerin de hindi etini bolca tüketmesi gerekiyor çünkü antioksidan özeliğine sahip olan hindi yaşlanmanın etkilerine de karşı bizleri koruyor. Kırmızı ete göre daha kolay sindirilen hindi eti, aynı zamanda ekonomik bir seçenektir. O zaman ne yapıyoruz bu denli faydalı bir besinden faydalanmayı ihmal etmiyoruz. İşte sizlere istersek ana öğün istersek de ara öğün olarak tüketebileceğiniz enfes bir salata tarifi:
Izgara hindi etli salata
- 3 dilim hindi göğüs
- 1 demet Akdeniz yeşillikleri
- 2 adet sarı biber
- 5-6 adet çeri domates
- 6-7 adet dolma biberli yeşil zeytin
- 10-15 adet çam fıstığı
- Zeytinyağı, tuz, karabiber
Tavada ya da ızgarada hindi göğüs etlerini güzelce pişirin. Derin bir kase içine Akdeniz yeşilliklerini, biberleri, domatesleri doğrayın. İçine zeytinleri ilave edin. Çam fıstıklarını tavada kavurun ve onları da salatanıza ilave edin. Bu karışımın içerisine pişirdiğiniz hindi etlerini koyun, tuz, karabiber, zeytinyağı ve limon ilave edin. Afiyet olsun.
Derleme kaynaklar: