Pahalı restoranlarda yediğiniz etlere benzer et yemekleri yaparak bu alanda ben de varım demek istiyorsanız işe eti nasıl marine edeceğinizi öğrenmekle başlamalısınız. İşte size kırmızı ete yumuşaklık ve lezzet katan marinasyona dair başucunuzdan ayırmayacağınız sırlar…
Afiyetle tükettiğiniz eti daha lezzetli hale getirmek istemez misiniz? O zaman işe ete yumuşaklık ve lezzet katan marinasyon yöntemlerini öğrenmekle başlayalım. En bilinen marine malzemeleri arasında zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, soğan, sarımsak ve süt yer alır. Bu işin uzmanı olan aşçılara göre marinasyon hafife alınacak bir işlem değil, ete karşı bakış açınızın bile değişmesine neden olacak bir lezzet sırrıdır.
Söz konusu marinasyon olunca en sık olarak tercih edilen ve ete kattığı lezzet ile oldukça iyi bir sonuç alınmasına yardımcı olan formül; taze biberiye, taze fesleğen, taze kekik, 1 yemek kaşığı hardal, çeyrek çay bardağı zeytinyağı, yarım çay bardağı şarap ve göz kararı deniz tuzundan oluşuyor. Eğer eti kullanmadan önce yaklaşık 1-2 saat bu karışımın içinde bekletirseniz tadına doyum olmaz bir ete imzanızı da atmış olursunuz. Ancak buradaki püf noktası eti bu karışımdan aldıktan sonra iyice süzmeniz gerektiğidir.
Gelelim diğer marinasyon formüllerine… Eğer ben şarap kullanmam ve her evde bulunan malzemelerle etimi marine etmek isterim derseniz; malzeme olarak iyi kalite bir zeytinyağı, deniz tuzu, iri çekilmiş karabiber, taze biberiye, kekik ve soya sosunun yardımına başvurun. Oldukça klasik ve basit malzemelerle yapılmış olan bu marinasyon sayesinde çevrenizde bu işin kompetanı olarak adlandırılmanız an meselesi olacaktır.
Ben her alanda olduğu gibi yemek işinde de iddiayı severim diyorsanız o zaman daha komplike bir marinasyon tarifi verelim. 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 diş iri kıyılmış sarımsak, 1 iri doğranmış soğan, 1-2 dal taze kekik, 1 tatlı kaşığı soya sosu, 1 tatlı kaşığı hardal, 1 çay kaşığı worchestire sos, 1 çay kaşığı balzamik sirke, deniz tuzu, taze karabiber sizin iddianızı taçlandıracak malzeme listesini oluşturuyor. Bu karışımı etlere iyice yedirdikten sonra tüm malzemeyi bir poşete koyun ve buzdolabında birkaç saat bekletin.
Marinasyon kadar mühürleme de lezzetli bir et için olmazsa olmazlardan. Peki ama mühürleme nedir? Mühürleme işlemi etin suyunu içine hapsetme işleminin en basit tanımıdır. Bunun için tavanızı yüksek ateşte iyice kızdırın. (Bunun için en uygun malzeme döküm tavadır.) Daha sonra iyice kızmış olan tavada etin her iki tarafını ve yan yüzeylerini birkaç dakika pişirin. Bu sayede et suyunu dışarıya bırakmayacağı için daha lezzetli ve daha yumuşak bir et elde edersiniz.
Derleme kaynaklar: