Gençliği ve güzelliği korumak için kullandığımız kozmetik ürünleri de korunmak istiyor. Onların korunması etkilerini artırıyor, ihmal edilmesi ise verecekleri yararın zarara dönmesine yol açabiliyor.
Bakım ürünlerinin yararları, daha ilk adımda başlıyor. Bakım seti, temizlik ürünleri, bakım ürünleri ve serum gibi yoğun bakım ürünlerine kadar aynı markadan tercih edilmesinde yarar var. Bu sayede içerdikleri aktif maddeler, gün boyunca birbirlerinin etkilerini devam ettirir. Farklı maddelerin farklı formüllerinde, aynı marka ürünün zincirleme etkisi olamayacaktır. Sadece temizleme ürünleri bu kuralın dışında kalır.
Bakım ürünleri
Bir bakım ürününün ömrü, işlevi ve etkisi formülünün yanı sıra nasıl kullanıldığı ile de ilgilidir. Bakım ürünlerinin, zaman içinde bakteri üretimine maruz kalmaması için mutlaka bir koruyucu içermelidirler. Yakın zamana kadar en etkili koruma “paraben” ile sağlanıyordu. Paraben bakteri üretimine engel oluyor, bakterilere aman vermiyordu. Ancak yapılan araştırmalar paraben’in koruması yanında sakıncalı özelliklerini ortaya çıkarınca, paraben kullanımından vazgeçildi. Bu kadar güçlü bir koruyucudan yoksun kalınca ürünlerin yaşamı da kısalmış oldu. Ama her ürün kutusu üzerinde kulanım tarihi küçücük bir kare içinde ay (m) olarak belirtilir. Örneğin (12 m): 12 ay, (30 m): 30 ay kullanım garantisi verir. Bu süre kullanıma başlandığı gün, yani ürünün kapağı açıldığı andan itibaren yürürlüğe girer.
Organik ürünler koruyucu içermediklerinden ömürleri daha kısadır, mutlaka ambalaj üzerinde o küçük kareyi arayarak, ne kadar ömürleri olduğunu araştırın. Genelde ömürleri 6 ayla sınırlanıyor. Güneş ürünlerinde de bu zaman sınırı belirlenmiştir. Dolayısıyla (12 m), yani bir yıl geçerli bir güneş ürünü, ağustos ayında kullanılıp bitirilemezse bir sonraki ağustos ayına kadar kullanılabilir.
Kozmetikler nasıl korunmalı?
Fırça, sünger, çubuk ya da spatula türünde kullanılan tüm aksesuarlar alerji riskini ortadan kaldırmak için iki haftada bir yıkanıp arındırılmalı, hatta arada bir de suda kaynatılmalıdır. Ancak bu da yeterli değildir, temizlenmiş aksesuarların da sabunlanmış temiz ellerle kullanılması gerekir, yoksa bakteri bulaştıran eller hem aksesuarlar hem de kullanılan ürünün sağlığı için sakıncalıdır. Bakım ürünün yararlılığı ve vaat ettiğini yerine getirmesi temiz ellerle temiz aksesuarlara bağlıdır.
Kozmetikler, özellikle krem dokusunda olanlar nazlı ve kaprislidirler. Sıcağı, nemi ve fazla ışığı sevmezler. Kullanımdan sonra havayla temasını önlemek için kapakları kapatılmalı, tozdan korunmalıdır.
Kozmetiklerin kullanım süreleri
Gözle yakın temasta olan mascara ve eye-liner’lerin 6 ay içinde tüketilmeliler. İdeal kullanım süreleri bu kadardır ama biz onları biraz daha uzun zaman kullanmak istiyoruz. O zaman yapılacak şey çok basit: Mascara her kullanımdan sonra kapağı sıkı sıkı kapatılmalı. Son kullanım tarihinden önce kurumaya eğilimli olduğunda, ideal kıvama ulaşmak için sıcak su içinde biraz bekletmek yeterlidir. Ancak kokusu da değiştiğinde atılmalıdır.
Dudak ya da göz kalemlerinin ömrü de 2-3 yıldır. Bunları korumak için, kapaklarını sıkı sıkı kapatmak da yetmez, her kullanım öncesi kalemtıraşla biraz açarak ucunu temizleyin. Özellikle de arkadaşınız ya da aileden birileriyle paylaşıyorsanız, bu işlemi mutlaka yapmalısınız.
Fondötenlerin ideal kullanım süresi 1,5 – 2 yıldır. Çok temiz kullanılması gereken bir makyaj ürünüdür ve bakterilerin sevgilisidir, bu nedenle iyi saklanmalıdır. Pompalı türler, havayla temas etmediği için daha garantilidir. Diğer ambalajlarda sunulan likit fondöten elle dağıtılıyorsa her kullanımda eller temiz olmalı, süngeri ya da fırçası yıkanmalı ve kavanozun kapağı, ya da tüpte ise kapağı kapalı tutulmalıdır.
Rujlar da kaprisli makyaj ürünlerinden biri. Asla paylaşılmamalı ve kapağı kapalı korunmalıdır. İyi ve temiz korunduğunda açıldıktan sonra 2 yıl kullanılabilir. Toz farlar, allıklar, pudralar iyi korunduklarında daha uzun ömürlü olurlar ama genelde 2 yılda tüketilmeleri daha iyidir.
Şampuanlar, duş jelleri, sıvı sabunlara da genellikle 2 yıl ömür biçiliyor. Konu saç olunca, saç tarak ve fırçalar da unutulmamalı. Hiç ummadığınız bir saç derisi sorunuyla karşılaşmamak için saç fırçanızı ve tarağınızı kimseyle paylaşmamalı, ayda bir kez sıcak suyla iyice yıkamalısınız.
Aydan Sümercan