Tuzlu yiyeceklerle ilgili tarifleri uygularken bazen malzemeleri elinizdekilerle değiştirebilir veya damak tadınıza göre uyarlayabilirsiniz. Ancak iş pişirmeye geldiğinde ve fırından çıkan sonucu gördüğünüzde, tarifteki ölçülere ve kullanılan malzemeye sadık kalmanın neden önemli olduğunu anlarsınız; özellikle unlu mamullerde ve evde ekmek yapımında.
Evde ekmek pişirmek için kullanılan iki ana un çeşidi var; ekmeklik un ve çok amaçlı un. Peki bu ikisi arasındaki fark nedir? Gelin birlikte öğrenelim.
Ekmeklik Un Nedir?
Ekmeklik un, çok amaçlı undan daha yüksek protein içeriğine sahip bir ürün ve bu unu suyla karıştırdığınızda içeriğindeki proteinler aktive olarak glüten oluşturuyor. Glüten hamura uzayabilirlik (esneme yeteneği) ve elastikiyet (geri çekilme veya büzülme yeteneği) kazandırıyor. Ekmek unu mayayla kabartılmış unlu mamullerin, özellikle de tam tahıl içerenlerin daha fazla kabarmasını sağlıyor.
Ekmek unu tipik olarak yüzde 12 ila 14 arasında protein içeriğine sahip, bu da pizza veya focaccia gibi çiğnenebilir, esnek ve hafif olmasını istediğiniz ekmekleri pişirmek için ideal.
Çok Amaçlı Un Nedir?
Çok amaçlı un, adından da anlaşılacağı gibi çok farklı ürünler için kullanılabiliyor. Turta hamurundan kurabiyelere, çöreklerden bazı ekmeklere kadar her şey için kullanabilirsiniz. Çok amaçlı un, yaklaşık olarak yüzde 11,7 protein içeriğine sahip, bu da ekmek unu kadar yapışkan olmadığı anlamına geliyor. Çok amaçlı un, sert ve yumuşak buğday karışımından yapılıyor; nispeten yumuşak ve nötr bir aroması oluyor. Bu unla yapılan mamuller genellikle maya, şeker, tuz veya yağ gibi tarifteki diğer malzemelerden lezzet alıyor.
Çok amaçlı unu krep, ekmek, kurabiye veya kek yapmak için kullanabileceğiniz gibi tava sosları veya et suyu için meyane yapmak üzere de kullanabilirsiniz. Her tür unlu mamul için ideal un olmasa da her ev mutfağının vazgeçilmezi olan çok işlevli bir malzeme olduğu kesin.
Ekmeklik Un ve Çok Amaçlı Un Arasındaki Temel Farklar
Ekmeklik un ile çok amaçlı un arasındaki en büyük fark protein içeriği. Ekmeklik unun protein içeriği çok amaçlı undan daha yüksek. Unun protein içeriği ne kadar yüksekse, unun o kadar “susuz” olduğunu, yani daha fazla su emeceğini unutmamak gerek. Protein doğrudan glüten oluşturmak için harekete geçtiğinden, unun protein içeriği ne kadar yüksekse, pişmiş ürün de o kadar glütenli olacaktır. Çok amaçlı unla kıyaslandığında ekmeklik un, unlu mamullere daha çiğnenebilir bir doku kazandırır.
Ekmeklik Un Ne Zaman Kullanılır?
Ekmek unu, çiğnenebilir veya esnek olmasını istediğiniz tarifler için harikadır. Yani ekmeğin yanı sıra pizza hamuru, yumuşak simit, galeta, pide ve focaccia da ekmek ununun harika kullanım alanlarıdır.
Çok Amaçlı Un Ne Zaman Kullanılır?
Çok amaçlı un, çiğneme gerektiren unlu mamuller yerine yumuşak, çok amaçlı unlu mamuller yapmak için idealdir. Muffinler, kekler, bisküviler, turta hamuru için çok amaçlı un kullanılabilir.
Ekmeklik Unun Çok Amaçlı Unla Değiştirilmesi
Çok amaçlı un yerine ekmeklik un kullanırken, 1:1 oranında ikame edebilirsiniz. Hamur biraz kuru görünüyorsa, kullanılan her 1 fincan ekmek unu için tarife 1 ila 2 çay kaşığı ilave sıvı eklemeyi deneyin.
Unu değiştirdiğinizde elde edeceğiniz bitmiş dokunun farklı olabileceğini unutmayın.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/