Geçmişin aksine baş döndürücü bir yaşam hızına sahibiz. Elbette yemek yeme alışkanlıklarımız da bundan nasibini alıyor. Peki ama hızlı yemek yemenin ne gibi bir sakıncası olabilir? Yavaş yemek yeme alışkanlığımıza nasıl geri döneriz?
Hepimiz zamana karşı yarışıyoruz. Bu çılgın koşuşturma yemek yeme alışkanlıklarımızı da elbette zamanla dönüşüme uğratıyor. Bir düşünün en son ne zaman gerçekten bir yemeğin keyfine vara vara her bir lokmanın damakta bıraktığı o eşsiz tadı hissederek yemek yediniz? Üstüne üstlük hızlı yemek yemenin pek çok hastalığa davetiye çıkardığını bildiğiniz halde. Endişelenmeyin! Yavaş yemek yeme alışkanlığını yeniden kazanmak mümkün.
Küçük lokmalar…
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki, hızlı yemek yiyen kişiler yemeğin tadını yavaş yiyenlere göre almakta daha çok zorlanırlar. Çünkü hızlı yemek yendiğinde dil üzerindeki reseptörlerden yemek çok hızlı geçer bu da yemeğin tadını almanızı zorlaştırır. Ayrıca sanıldığının aksine sindirim midede değil ağızda başlar. Ağızda küçük parçalara ayrılan besinler tükürük ile karışır. Tükürüğün içerisinde bulunan enzimler ise besinlerin sindirimine yardımcı olur. Bu nedenle ağzınıza aldığınız her lokmayı oldukça iyi çiğnemeniz midenizin yükünü hafifletmeye yardımcı olur. Eğer büyük lokmalar halinde iyi çiğnemeden bir yemeği yutarsanız midenizin daha fazla çalışmasına ve daha fazla yorulmasına sebep olursunuz. Bu ise size hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi şikayetler olarak geri döner. Mide ve beynin senkronize çalıştığına işaret eden Uz. Dr. Remzi Beştaş, ağza alınan lokmanın mide tarafından karşılanması ve uyarının beyindeki doyma merkezini uyarmasının yaklaşık 20 dakika sonra gerçekleştiğini belirtiyor. Yani siz ne kadar hızlı yerseniz beynin doyma merkezi de o kadar geç uyarılır ve beyne “doydum” mesajı da o kadar geç gider. Bu da daha fazla yemek yemenize neden olur. Ayrıca yavaş yemek yemek kalori alımını azaltarak kilo kaybına da yardımcı olur.
Obeziteye davetiye
Hızlı yemek yeme alışkanlığının uzun bir süre boyunca devam ettirilmesi halinde yani kronikleşmesi durumunda obezite ve metabolik sendrom gelişimine yatkınlık ortaya çıkar. Aşırı kilo ise diyabet, kalp-damar hastalıkları ve inme gibi sağlık sorunlarına yol açar. Peki ama nasıl yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanılır? Öncelikle işe çok aç kalmadan yemek yeme alışkanlığı edinerek başlayın. Çok fazla acıkmazsanız yemeye de deyim yerindeyse saldırmazsınız. Küçük çatal ve kaşıklarla yemek yiyin. Bu şekilde ağzınıza alacağınız lokma oranı da azalacaktır. Her bir lokmadan sonra çatal ve kaşığı masaya bırakın. Böylece lokmalar arasında ekstra bir zaman dilimi oluşacaktır. Kendinize bu lokmayı 10 kez çiğneyeceğim gibi bir hedef belirleyin. Zamanla 10 kez çiğnediğinizi bile fark etmeyeceksiniz zira bu sizde alışkanlık haline gelecek. Yemek yerken yanınızdakiyle koyu bir sohbete dalmak da beyne doyma sinyalinin gitmesi için süreyi uzatmak adına iyi bir tercih olabilir. Ayrıca yemeğin yanında bol su için. Uzun süre çiğnenmesi gereken lifli besinler tüketmek de yavaş yemek yeme alışkanlığınıza katkıda bulunabilir.
Derleme kaynaklar: