Her dört kişiden birinde görünen karaciğer yağlanması, dünya üzerinde en sık rastlanılan hastalıklardan biri. Peki bu hastalıktan korunmak için hangi besinleri tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Yanlış beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, hepatit, diyabet, tiroit bezinin az çalışması gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yağlanması, karaciğerde normalden daha fazla oranda yağ birikmesi olarak tanımlanabilir. Zamanında müdahale edilmemesi halinde karaciğere zarar vererek siroz ve karaciğer kanserine yakalanılmasına da sebebiyet verebilecek olan karaciğer yağlanması, hazımsızlık, kilo alma ya da hızlı kilo verme, bulantı, şişkinlik gibi belirtiler gösterir. Ancak toplumda en çok görülen hastalıklardan biri olan karaciğer yağlanmasının önüne doğru beslenme formülleriyle geçmek mümkün. İşte karaciğer yağlanmasını engellemeye yardımcı olacak o gıdalar…
Beyaz renkli sebzeler: sarımsak, soğan, enginar ve kereviz gibi yüksek oranda sülfür içeren sebzeler karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinler listesinde ilk sırayı yer alıyor. Zira bu besinlerde bulunan sülfür karaciğer yağlanmasına neden olan zararlı maddeleri karaciğer hücrelerinden uzaklaştırır.
Tam buğdaylı tahıllar: Kompleks karbonhidrat bakımından zengin olan tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi besinler aynı zamanda içeriklerinde yüksek miktarda lif bulundurdukları için periyodik bir şekilde tüketilmesi gereken gıdalardandır.
Mor renkli meyveler: Antioksidan bakımından oldukça zengin olan bu besinler karaciğer fonksiyon bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Toksinleri vücuttan uzaklaştırarak karaciğer yağlanmasının önüne geçen kızılcık, böğürtlen, mor üzüm, yaban mersini gibi mor renkli meyvelere mutlaka beslenme listenizde yer açmalısınız.
Su ve asit içermeyen içecekler: Doktorlar karaciğer detoksu için suyun olmazsa olmazlar arasında yer aldığına işaret ediyorlar. Her gün düzenli olarak mutlaka 2-2,5 lt arasında su içilmesini söyleyen doktorlar buna ek olarak şekersiz komposto, ayran, maden suyu, kefir gibi içecekler de tüketerek vücudun ihtiyacı olan sıvıyı almak gerektiğini belirtiyorlar.
Kırmızı renkli sebze ve meyveler: Eşsiz birer likopen ve C vitamini kaynağı olan kırmızı renkli sebze ve meyveler karaciğer yağlanmasına karşı benzersiz birer kaynak olması nedeniyle bolca tüketilmelidir. Özellikle de domates, karpuz, kızılcık, kırmızı biberi sofralarınızdan eksik etmemelisiniz.
Kurubaklagiller: Yüksek oranda bitkisel protein ve lif içermesine karşın doymuş yağ içeriğinin aynı oranda da düşük olması sebebiyle kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller de karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için tüketilmesi gerek yiyeceklerin başında yer alır. Bu nedenle hafta da 2 defa kuru baklagil tüketmeye çalışmanız halinde daha sağlıklı bir karaciğere sahip olacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın.
Kahve: Prof. Dr. Nurdan Tözün, kahvenin karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için eşsiz bir içecek olduğunu kaydediyor. Törün, “Yapılan çalışmalar kahvenin; içerdiği kafeol, kafestol, karweol, polifenol ve melanoid gibi antioksidan ve iltihabı önleyici maddeler sayesinde karaciğerde yağlanma ve alkole bağlı karaciğer hasarına iyi geldiğini, siroz hatta karaciğer kanserini önlediğini ortaya koyuyor. Bu konuyla ilgili Acıbadem Üniversitesi bünyesinde bir yıl boyunca gerçekleştirilen klinik çalışmaya göre, 5 yıldan fazla düzenli kahve içen ve yağlı karaciğeri olan kişilerde, içmeyenlere göre hem karaciğer enzimleri daha düşük oluyor hem de yağlanmayla ilişkili bağ dokusu oluşumu daha az görülüyor. Ancak kahve, reflüyü artırdığından içmeden doktora sorulmalı” diyor.
Omega 3: Omega-3 sadece kalbe ve hafızaya iyi gelmiyor. Omega-3 yağ asitlerinin metabolik etkileri ile ilgili yapılan bir çalışma, bu bileşiklerin karaciğer yağlanmasının önlenmesinde son derece etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Derleme kaynaklar:
https://www.haberturk.com/karaciger-yaglanmasina-karsi-7-super-besin-2228353/12
https://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/karaciger-yaglanmasina-karsi-bu-onlemleri-alin