İbn-i Sina’nın bitkisi olarak da bilinen ve faydaları saymakla bitmeyen karahindiba, vücuda adeta hiç bitmeyen bir baharı yaşatıyor.
Aklınıza ilk gelen bitki çaylarını sayın dersek aşağı yukarı herkes papatya, rezene, kuşburnu gibi hepimizin yakından bildiği türleri sayacaktır. Halbuki bahar aylarıyla birlikte tüm kırları ve hatta yol kenarlarını süsleyen papatyayı andıran bir bitki var ki sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Hangisi mi? Elbette karahindiba…
Yüksek oranda potasyum içerdiği için uzmanlar, karahindibayı özellikle böbrek yetmezliği olanların dikkatli tüketmesini öneriyor. A vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, fosfor bakımından da oldukça zengin olan karahindiba besleyici değeri de çok yüksek bir bitki.
Uzun yıllardır alternatif tıbbın gözbebeği olan karahindibanın özellikle çiçeği, yaprağı ve kökü idrar söktürücü olarak sıklıkla kullanılıyor. Çin’de özellikle yeni doğum yapmış kadınların sütlerinin artmasını sağlamak amacıyla karahindibayı sıklıkla tükettikleri biliniyor. Kan şekerini düşürücü etkiye de sahip olan karahindiba aynı zamanda kanı ve börekleri temizlemeye de yardımcı oluyor. Safra artırıcı özelliği sayesinde özellikle yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırıyor. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de katkı sağlayan karahindiba, tam bir karaciğer dostu. Karahindiba’nın doğal bir detoks kaynağı olduğunu da belirten Prof. Dr. Ziya Mocan, “Karahindiba, hücreleri yeniler, kırışıklıkların oluşumunu engeller ve toksinlerin atılmasını hızlandırır. Yaprakları sindirimi uyararak bağırsak faaliyetlerini artırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Sarılık ve gut hastalığında faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Egzama ve akne tedavisinde cildi arındırıcı etkileri nedeni ile tercih edilmektedir. Yüksek kolesterol ve damar sertliğini engeller. Nefes darlığı, kalp ve göğüs hastalıklarında faydası görülmektedir” diyor.
Ancak diyabet ve tansiyon hastalarının yanı sıra düzenli ilaç kullananlarının da karahindibayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerektiğini de belirtelim. Aynı zamanda cildi temizleyen ve nemlendiren bu eşsiz bitkinin yapraklarını yemeklere ve salatalara ekleyerek tüketebileceğiniz gibi çay şeklinde de tüketmeniz mümkün.
Karahindiba çayı nasıl yapılır?
Öncelikle çaydanlığa 1 litre suyu koyup kaynatın. Su kaynayınca altını kısın. Aktardan aldığınız 1 bardak karahindibayı kaynayan suya ilave edin. Daha sonra kapağını kapatın ve 5 dakika daha kaynatın. Ardından ateşten alın. İçilecek sıcaklığa erişince içine limon suyu sıkarak tüketin. Hepsi bu kadar basit.n