Neredeyse hemen hemen her gün yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız pek çok şeyin aslında tamamen bir tesadüf eseri keşfedildiğini
biliyor muydunuz?
Dayanıklı cam
Fransız kimyager Edouard Benedictus, kullandığı bir deney tüpünü çalışmalarını sürdürdüğü laboratuvarın zeminine düşürdü. Tüp kırılmasına karşın parçalara ayrılmadan tek parça halinde kaldı. Benedictus deney tüpündeki sıvının buharlaşmasından sonra tüpte kalan ince plastik tabakanın bu dağılmayı engellediğini anladı. Bu deneyimden esinlenen Benedictus, iki cam tabakası arasına selüloz nitrat yerleştirerek üç katlı camı oluşturdu. Bu buluş daha sonraki yıllarda özellikle arabaların camlarında ve mutfak eşyaları endüstrisinde yoğun olarak kullanılmaya başlandı.
Mikrodalga fırın
Raytheon Corporation isimli savunma sanayi şirketinde çalışan Percy Spencer, radar dalgaları üzerine bir deney gerçekleştiriyordu. Bu sırada cebinde bulunan çikolatanın eridiğini fark eden Spencer, böylece mikro dalga enerjisinin yiyecekler üzerine olan etkisini keşfetti. Spencer, bu buluşunu mikrodalga fırına dönüştürmeyi başardı. Ancak mikrodalga fırın icat edildiği ilk yıllarda gerek devasa boyutları gerek oldukça ağır olması gerekse de fiyatı nedeniyle tüketiciler tarafından çok da tercih edilmedi. Modern anlamda bugün mutfaklarımızda yer alan ilk mikrodalga fırınlar ise 25 Ekim 1955 yılında Tappan şirketi tarafından tüketicilerin beğenisine sunuldu.
Bulaşık makinesi
İlk mekanik bulaşık makinesine ait olan patent, ABD’de 1850 yılında Joel Houghton’a verildi. Makine, kullanıcısının bir eli ile makinenin kolunu çevirirken diğer eli ile bulaşıkların üzerine su serpmesi yöntemiyle çalışıyordu. El ile çalıştırılan ve önceki örneklerine göre daha sağlam olan ilk bulaşık makinesinin patenti ise 1886 yılında Josephine Cochrane’a verildi. Varlıklı bir kişi olan Cochrane’ın bulaşık makinesini icat etmesinin ardında, hizmetçilerinin porselenleri temizlerken onlara zarar vermesi olduğu söylenmekteydi.
İngiltere’de William Howard Livens ise evde kullanmaya uygun küçük bir bulaşık makinesini 1924 yılında icat etti. Üretilen ilk modern bulaşık makinesi olma özelliğine sahip olan bu alet, günümüzde kullanılan bulaşık makinelerinin de atası sayılır.
Kağıt havlu
Mutfaklardaki en büyük yardımcılardan biri olan kağıt havlunun piyasaya çıkmasınabir fabrika hatası neden oldu. 1907 yılında Scott Kardeşler tarafından işletilen Scott Kağıt Fabrikası‘nda kesilerek tuvalet kağıdı haline getirilecek olan ana kağıt bobini hatalı çıkmıştı; kağıt kalın ve buruşuktu. Kardeşlerden biri bu kağıdın imha edilmesi yerine kağıt havlu biçiminde piyasaya verilip denenmesini önerdi. İlk kağıt havlular otel, lokanta ve halka açık tuvaletlerin bulunduğu yerlerde hızla satıldı.
Teflon tava
Teflon tavalar aslında Amerikalı Roy Plunkett tarafından 1938 yılında tesadüfen icat edildi. Plunkett, toksit içermeyen soğutucu bir gaz üretmeye çalışırken beklenmedik şekilde kutunun içinde inanılmaz özellikler sergileyen yağlı, beyaz bir toz buldu. Isı ve elektrikten etkilenmeyen, en güçlü asitlere, çözücülere karşı dayanıklı olan ve sürtünme katsayısı oldukça düşük bu madde, daha sonra Marc Gregoire ve eşi Colette tarafından mutfak eşyalarında kullanıldı. Böylece ortaya teflon tava ortaya çıktı.