Beslenmeden hastalıklarla savaşmaya kadar bağırsakların vücuttaki birçok hayati işlevi etkilediği artık bilinen bir gerçek. Bu nedenle, bağırsak sağlığını korumak büyük önem taşıyor. Peki kemik suyu gibi bazı yiyeceklerin özellikle bağırsaklar için faydalı olduğu iddiası ne kadar doğru? Alışık olduğumuz ve hem tek başına hem yemekler içerisinde bolca tükettiğimiz bu lezzet, gerçekten sağlığımız için de faydalı mı? İşte bunun cevabı…
Birçoğunuz biliyor elbette ama bağırsak iyileştirici özelliklerinin kanıtlarına değinmeden önce, kemik suyunun tavuk, hindi, sığır, kuzu ve balık gibi hayvanların kemiklerinden hazırlandığını söylemeden geçmeyelim. Lezzetini artırmak için genellikle çeşitli baharatlar ve çeşniler de eklenebiliyor.
Sağlıklı bağırsak nedir?
Bağırsak mikrofloranız, gereken miktarda popülasyonuna sahipse, bağırsağınızın sağlıklı olduğu söylenebilir. Bu ne demek diye soracak olursanız; bağırsaklarda çok sayıda mikroorganizma yaşar. Bunlardan bazıları faydalıdır, bazıları ise pek kullanılmaz. Hatta bazıları belirli bir sayıyı aşarsa zararlı bile olabilir. Sağlıklı bir bağırsak, iyi ve kötü bağırsak mikroplarının popülasyonu arasında iyi bir dengeye sahiptir.
Bağırsaklarımız hangi maddelerin kan dolaşımına girmesi gerektiğine ve nihayetinde vücudun her köşesine ulaşması gerektiğine karar verir. Ancak bazen, bağırsak etkili bir bariyer görevi göremez ve bu durum, bazı istenmeyen atıkların bağırsaktan kanınıza girmesine neden olur. Bu, sisteminizde hasara yol açabilecek ‘sızdıran bağırsak sendromu’ olarak da bilinir.
Kemik suyu, bağırsak sağlığınızı nasıl iyileştirir?
Kemik suyunun ana bileşeni, pişmiş kolajen olarak adlandırılabilecek jelatindir ve kolajenin bağırsak sağlığını çeşitli şekillerde iyileştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kolajen protein takviyelerinin, zararlı iltihaplanmayı önleyebildiği ve böylece ülseratif kolit gibi durumlarda iltihabı azalttığı çalışmalarla ortaya konmuştur.
2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bağırsak sağlığı kolajen ile iyileşebiliyor. Bağırsak hücreleri arasındaki boşluklar kolajen sayesinde kapanarak daha sıkı bir bağlantı oluşturuyor ve böylece istenmeyen maddelerin sızması engelleniyor.
Kolajen protein takviyelerinin ayrıca bağırsağı iyileştirmeye yardımcı olacak doku onarım özelliklerine sahip olduğu da biliniyor. Bunun nedeni ise anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler taşıyan bir amino asit olan glisini yüksek miktarda içermesi. Kemik suyunun iyi bağırsak bakterilerinin büyümesine de yardımcı olabileceği belirtiliyor. Bu alanda kapsamlı bir araştırma olmasa da ifade edilen faydaları oldukça umut verici.
Kaynak: medium.com