Vücudun enerji kaynağını glikozdan ketona çeviren ketojenik beslenme biçiminin kilo kaybının yanında sağlığa önemli faydaları var. Ancak her beslenme biçiminde olduğu gibi uygulanan yöntemin mutlaka bir uzman kontrolünde yapılması gerektiği göz ardı edilmemeli. Ketojenik diyetin ilk günlerinde vücut, bu yeni beslenme biçimine tepki verebiliyor. Genelde bu sorunlar, vitamin eksikliği ya da yetersiz su alımı nedeniyle oluşuyor.
Kramplar: İlk zamanlarda özellikle bacak bölgenize kramp girebilir. Genelde gece ya da sabahın erken saatlerinde kramplarınız olabilir. Bu, magnezyum eksikliğiniz olduğunu gösterir.
Kabızlık: Vücudun yeterli suyu alamaması durumunda ilk günlerde bağırsak sorunları yaşanabiliyor. Burada çözüm basit, günlük su miktarını artırmak…Lifli sebze tüketmek sorunu aşmaya yardımcı olabilir.
Kalp çarpıntıları: Ketojonik diyetin ilk aşamasında kalbinizin daha hızlı ve güçlü attığını hissedebilirsiniz. Bu sık karşılaşılan bir durum, su ve tuz alımınızı takip edin, yeterli su ve tuz alırsanız sorun geçecektir. Bu aşamada potasyum içeren bir vitamin desteği de alabilirsiniz.
Fiziksel performans düşüşü: Vücut yağ yakımına alışana kadar ilk günlerde fiziksel performansınızda bir düşüş hissedebilirsiniz. Merak etmeyin, yeni beslenme modeline ve yağ yakımına alıştıkça normal gücünüze döneceksiniz.
DÜŞÜK KARBONHİDRAT REJİMİNDEN FARKLI
Çoğunlukla ketojenik diyet, düşük karbonhidrat alınan diyetlerle aynı tutuluyor. Ama iki beslenme biçimi arasında belirgin farklar var:
Yağ alımı daha yüksek: En belirgin fark, günlük yağ alımında saklı. Ketojenik diyette, günlük kalorinin minimum yüzde 45’i yağlardan geliyor. Bu sayede de vücudun keton artışıyla yağ yakımı hızlanıyor. Düşük karbonhidrat bazlı rejimlerde ise yağ alımına dair belirgin bir hedef yok.
* Protein tüketimi: Her ne kadar düşük karbonhidrat bazlı rejimlerde, aynı ketojenik diyetteki gibi, yüksek protein alınması tavsiye edilse de ketojenik beslenmede bu alım sınırlı tutuluyor. Çünkü vücut proteini glukoza çevirebiliyor, bu da ketojenik diyetin ana amacı olan keton üretimini engelliyor. Glukoza dönüşümle vücutta kan şekeri ve insulin de yükseliyor. Ketojenik diyette vücudun kas kitlesini koruması amacıyla her vücuda uygun ancak sınırlı oranda protein yenilmesi amaçlanıyor.
UZAK DURMALI!
- Buğday, mısır, pirinç, mısır gevreği gibi tahıllar
- Bal, akçaağaç şurubu, agave gibi hür türlü şeker
- Elma, muz, portakal gibi şeker içeriği yüksek meyveler
- Patates
TÜKETEBİLİRSİNİZ!
- Kırmızı ve beyaz et çeşitleri
- Balık • Yumurta
- Ispanak, pazı, pancar, brokoli, karnıbahar gibi sebzeler
• Yağlı peynirler, sürme peynir - Tereyağı, Hindistancevizi yağı
- Ev yapımı yağlı şekersiz salata sosları
- Ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği
- Avokado, Çİlek, böğürtlen ailesinden meyveler
- Tatlandırıcılar