Hem sağlıklı hem leziz mangal yapmak aslında çok kolay.
Bazen balkonda terasta, bazen açık havada… Mangalda et pişireceğiniz zaman başarılı bir sonuç alabilmeniz için seçeceğiniz etten, ateşinizin sıcaklığına kadar dikkat etmeniz gereken farklı konular olduğunu unutmayın. Mangal yaparken etrafa yayılan o güzel konular iştah açıp baştan çıkarsa da yapılan bazı hatalar hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Sağlık açısından en sık yapılan hatalar pişirilecek et seçimi ve yöntemden kaynaklanıyor. Kullanılacak etin yağlı olması ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki mangal hatası. Önerilerimiz başarılı bir mangal yapmanız ve afiyetle yemeniz için…
- Her et ızgaraya ya da mangala uygun değildir. Özellikle kol ve but gibi bölgeler hareket ettikleri için sert kaslardan oluşur ve mangalda kullanılması önerilmez.
- Dana eti sevenler için antrikot, kontrfile ve bonfile, kuzu eti sevenler için ise pirzola, külbastı ya da küşleme daha az hareket eden bölgeler olduğu için daha yumuşaktır ve kullanılabilir.
- Etleri marine etmek damak zevkinize göre karar vereceğiniz bir konu, marinasyonda aromalanmış ve yumuşamış etlerin lezzeti hiç şüphesiz farklı olacaktır.
- Etleri pişirmeden en az 30 dakika önce buzdolabından çıkarmak ve oda sıcaklığına gelmelerini sağlamak gerektiğini unutmayın.
- Izgara telinin temiz ve yağlı olması gerekir.
- Mangala yerleştirirken etlerin arasında mesafe olmasına dikkat edin, çok yakın yerleştirmekten kaçının.
- Etleri mangala yerleştirmeden önce kömürün kor haline gelmesine özen gösterin. Harlı ateş etin dışını kavuracağı gibi içini de çiğ bırakacaktır.
- Etle kömür arasındaki mesafenin mümkün olduğu kadar uzak olması gerekiyor, uzmanlar 15 cm’lik bir mesafenin yeterli olacağını ifade ediyorlar. Böylece etin yavaş yavaş pişmesi de sağlanmış oluyor.
- Mangalda köfte pişirirken ne kadar fazla çevirirseniz, o kadar lezzetli olur. Ama her iki tarafının da dengeli pişirilmesine dikkat edin.
- Etleri çevirirken asla çatal kullanmayın, bütün suyun dışarı çıkmasına ve etin kurumasına neden olursunuz.
Ateşi nasıl yakacaksınız?
Öncelikle mangalı yerleştirirken rüzgarın yönünü düşünmelisiniz. Bütün dumanın oturduğunuz yere gelmesini istemezsiniz. Mangalın alttan hava alan kısmının rüzgarı karşıdan almasına da dikkat etmelisiniz. Mangalın en altına gazete parçaları yerleştirin, üzerine de çalı parçalarını mangalın ortasına gelecek ve çapraz olacak şekilde dizin. Uç kısımlarını kırdığınız bir çırayı yakıp önce gazeteler sonra çalılar yanacak şekilde mangalın tabanına yerleştirin. İyice alev alınca mangal kömürünü ateşin tam üzerine gelecek şekilde parça parça koymaya başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken kömürü mangala dizerken en altta çıranın bulunduğu yerden hava akışını kesmemesi. Elinizi sürmeden kömürü poşetle ateşin üzerine dökerek de kullanabilirsiniz ancak poşetin altındaki kömür tozlarının ateşi söndürebileceğini unutmayın. Kömürler yerleştikten sonra ateşte azalma olması doğal bir sonuç. Panik yapmanıza gerek yok, hemen hava sağlayacak aparatınızı alın ve ateşi canlandırmak için sallamaya başlayın. En alttaki kömürlerin yavaş yavaş közleşmeye başladığını göreceksiniz. Hafif yelleme hareketlerine devam etmelisiniz, alevin tüm kömürü içine almasını sağlayacak ve köz en üstteki kömüre kadar ulaşacaktır.