Tadı kavun ve balkabağını andıran bu süper meyve hem süper sağlıklı hem kilo vermeye yardımcı oluyor. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiştirilen papayayı neden yenmeli, satın alırken nasıl seçilmeli ve nasıl saklanmalı? Yanıtlar içeriğimizde.
Antropologlar ilk papaya bitkilerinin binlerce yıl önce Orta Amerika’da yabani olarak yetiştiğine inanıyor. 16. yüzyılda İspanyol kaşifler onu önce Hispaniola’ya ardından Karayipler’e ve Filipinler’e götürmüş ve oradan da Asya’nın tropikal bölgelerine hızla yayılmış. Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde papaya yetiştiriliyor. Antalya ve Mersin papaya yetiştiriciliğinde öne çıkan iller.
Kristof Kolomb’un ‘meleklerin meyvesi’ olarak adlandırdığı papaya dünyada pek çok ülkede sevilerek tüketilen tatlımsı bir meyvedir.
Papaya Nasıl Seçilir ve Saklanır?
Seçim: Olgun papayalar yeşilimsi ve sap ucunda sarı veya tamamen sarı olmalı. Olgun bir avokado gibi hissettirmeli, hafifçe bastırıldığında hafifçe boyun eğmeli. Çürük, sap ucu yumuşak veya lekeleri olan meyvelerden kaçınmak gerek. Aromaları olmamalı veya hafif tatlı kokmalılar. Eğer aşırı tatlı ya da küflü kokuyorsa, bu meyvenin zamanının çoktan geçmiş olduğu anlamına gelir. Olgun papayanın eti kavun tadını andırır.
Saklama: Papayalar yaklaşık bir hafta saklanabilir ancak en iyisi bir gün içinde tüketilmeleridir. Artanları kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz.
Papayanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Papaya yüksek lifli yapısıyla bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
- Ayrıca göz sağlığı için önemli olan beta karoten içerir.
- A ve C vitaminleri için iyi bir kaynak olan bu süper meyve toksinleri vücudumuzdan uzak tutarak bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
- Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler.
- Kemik gelişiminde etkilidir.
- Kalorisi düşük olduğu için diyet programlarında tercih edilebilir.
- Ağrı kesici özelliği vardır.
- Deri ve kas hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunur.
Eğlenceli Bilgiler
Papaya hakkındaki bu gerçekleri biliyor muydunuz?
– Papaya otu 3 metreye kadar uzayabilir.
– Papaya (ananas ve kivi gibi) doğal bir et yumuşatıcıdır. Çiğ papaya suyu, sert etleri parçalayan papain içerir.
– Papayaların siyah tohumları yenebilir (hafif baharatlıdır) ya da kurutulup öğütülerek karabiber yerine kullanılabilir.