Baharatların ticaret yollarına adını verecek kadar önemli olmasının bir nedeni olmalı değil mi? Bu neden hayatın sürdürülebilirliği için ilk sırada yer alan yiyecekleri sadece bir ihtiyaç olmaktan çıkarıp apayrı bir keyfe dönüştüren eşsiz tatları olabilir mi? Cevap evet gibi görünüyor. Birçok insan yemek yapmanın sanat olduğunu söylüyor. Bunun en önemli enstrümanları ise birbirinden farklı lezzet ve aromalardaki baharatlar ve otlar. Onları nasıl kullanacağınızı bilmek, yemeklerin en iyi özelliklerini ortaya çıkararak eşsiz bir lezzet senfonisine dönüştürüyor.
Baharatları çok severim ama nasıl kullanmam gerektiği konusunda pek de bilgim yok diyorsanız, bu yazıda paylaşılan bilgiler size ışık tutabilir. Bakalım bu konuda yapılan hatalar ve doğru kullanım yöntemleri nelermiş?
Pek çok insan yemek piştikten sonra baharat ekler. Özellikle misafirlerinizin yemeğin tuzunu kendi zevklerine göre ayarlayabilmelerini istiyorsanız, tuzu az koymanızda fayda var. Ancak genellikle baharatlarınızı yemeğinize pişirmeden önce eklemek en doğrusudur çünkü özellikle etler ve sebzelerin bu farklı lezzetleri içine çekeceği en uygun zaman budur.
Baharatlar için durum böyleyken, otlar içinse tam tersi geçerlidir. Otlar pişirildiklerinde hemen hemen her zaman lezzetlerini kaybederler, bu nedenle lezzetlerini en üst düzeye çıkarmak için yemek pişirildikten sonra taze otlar ekleyin. Yemeğinize pişmeden baharat eklemek isterseniz, kuru ot kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ya da ot-baharat karışımınızla temel bir marine hazırlayıp yiyeceğinizle karıştırabilirsiniz. Kuru otların tat açısından daha yoğun güçlü olduğunu unutmayın, bu nedenle taze kullandığınızdan biraz daha az kullanmanız daha iyi sonuç verecektir.
Sıcak, Baharatların Lezzetini Azaltıyor
Baharatları yiyeceklere soğukken veya oda sıcaklığında eklemelisiniz. Birçok baharat, sıcak ortamlara eklediğinizde lezzetini kaybeder hatta acı hale gelir. Bir şeyi soteleyecekseniz, yağı ısıtmadan önce acı baharatlarınızla harmanlayın, ardından tatlı veya yumuşak baharatları doğrudan et veya sebzelere sürün. Yukarıda bahsedildiği gibi, yemeklerin onları emmesine yardımcı olmak için ot-baharat karışımı ve biraz et suyu ile temel bir sos oluşturabilirsiniz. Bu şekilde, ısı onları öldürmeden önce tatlar yiyeceğe emilir.
Yanık otlarla kaplı yemekler sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle sotelediğiniz yemeğinizi yavaş yavaş pişirmeye dikkat edin. Yemeğinizi daha uzun süre kısık ateşte sote edip kızartarak lezzetlerin bozulmasını önleyebilirsiniz.
Nasıl kullanmanız gerektiğini öğrendiğinize göre yemeklerinize vakit kaybetmeden doğru şekilde lezzet katmaya başlayabilirsiniz!
Kaynak: https://medium.com