Protein bar son zamanların favori yiyecekleri arasında. Pratik ambalajları ve kolay tüketilebilir olmaları nedeniyle sadece sporcular değil beslenmesine dikkat eden pek çok kişi ara öğün olarak protein bar tüketmeyi tercih ediyor. Peki yediğiniz protein bar sağlıklı mı? En hızlı cevap, bunun içeriğine göre değiştiği. Çünkü tükettiğiniz ürünün protein miktarı ve genel besin profili bu konuda belirleyici oluyor.
Kim neden tüketiyor?
Protein barlar spor yapan özellikle de yoğun direnç antrenmanı yapan sporcular tarafından kas dokusu oluşturmak, onarmak ve vücudunun işlevini desteklemek için tercih ediliyor.
Sporla ilgisi olmayan diğer gruptakiler ise yoğun yaşam tarzları veya tam bir öğüne erişimlerinin olmaması (örneğin seyahat ederken) nedeniyle protein barlara yöneliyor.
Talep arttıkça pazar genişliyor
Protein barları artık her yerde bulmak mümkün. Mahallenizde alışveriş ettiğiniz markette, spor salonunun kafesinde ya da girdiğiniz bir benzin istasyonunun marketinden satın alabiliyorsunuz. Tüketicilerin satın alma alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte internet üzerindeki perakende platformlarından da sıklıkla protein bar siparişi veriliyor.
Küresel protein bar pazarı 2022 yılında 3,4 milyar Dolar değerindeydi. Pazar büyümeye devam ediyor; 2023 ile 2028 yılları arasında yüzde 5,5’lik bir artış öngörülüyor.
Sağlıklı ve kullanışlı atıştırmalıklara yönelik tüketici talebi arttıkça bugün bitki bazlı, organik veya glütensiz protein barları bulmak mümkün. Ama bunlar sağlıklı mı? Tüketim amacına ne kadar hizmet ediyorlar, gelin birlikte bakalım.
Protein barların içerikleri
Farklı protein barlarının besin bileşimi konusunda büyük değişkenlik olabiliyor. Örneğin, birçok protein bar hurma, fındık, tohum, kuru meyve ve tam tahıl (örneğin, kinoa veya yulaf) içeriyor.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), ortalama bir protein barının aşağıdakilere sahip olduğunu belirtiyor:
– Yağ: 5 ila 10 gram
– Karbonhidratlar: 25 ila 35 gram
– Lif: 5 ila 10 gram
Ayrıca demir, B vitaminleri, potasyum ve kalsiyum gibi mikro besinler de protein bar içeriğinde bulunuyor.
Tüketicilerin aldığı ürünün ambalajında yer alan besin değeri bilgilerini incelemeleri gerekiyor. Çünkü bazı protein barları özel bir içerik karışımı kullanıp ambalaj üzerinde ayrıntıya yer vermeyebiliyor.
Dikkat edilmesi gerekenler
- Protein barında çok fazla ilave şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi sağlıksız tatlandırıcılar görebilirsiniz.
- Protein barları da bol kalorili olabilir. Çoğu 150 ila 400 kaloriye sahiptir (10 ila 20 gram veya daha fazla proteine ek olarak).
- Protein süt ürünlerinden (kazein veya peynir altı suyu) gelebilir. Soya, kahverengi pirinç veya bezelye gibi bitkiler ya da yumurta beyazı da bir protein kaynağı olabilir.
- Sağlıksız yağlar var mı?
- Yapay renkler, aromalar veya koruyucular var mı?
- Peki ya vitamin ve mineraller değerleri…
Protein bar seçerken tam gıda içerikli ve minimum ilave şeker içeren kaliteli bir ürün tercih etmeniz önemli.
Protein barların potansiyel faydaları
- Kilo kaybı. Yüksek proteinli diyetler sağlıklı kilo kaybını destekleyebilir. Bunun nedeni, proteinle birlikte kendimizi daha tok hissetmeniz olabilir. Elbette protein barlarını tek başına kullanmak iyi bir kilo verme stratejisi değil; sağlıklı kilo kaybı düzenli fiziksel aktivite ve dengeli bir beslenme gerektirir.
- Kas kazanımı. Biraz kas kütlesi kazanmak istiyorum diyorsanız, düzenli egzersize ek olarak diyetinize protein eklemek hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Amerikan Spor Hekimliği Koleji, dayanıklılık ve kuvvet antrenmanı yapan sporcuların vücut ağırlığının her kilosu için kg başına günde 1,2-1,7 gram protein tüketmelerini öneriyor.
- Öğün yerine. Öğle yemeği için bir protein bar (biraz meyve ile birlikte) tüketebilirsiniz. Ancak ilave şeker veya hidrojenize yağ içermemesine dikkat etmelisiniz.
- Kilo alımı. Yaktığınızdan daha fazla kalori tüketmeyi hedefliyorsanız, yüksek kalorili protein barlar iyi bir seçenek olabilir. Bazı protein barları 350 kaloriye kadar çıkabiliyor. Ancak yine katkı maddeleri içermeyen sağlıklı içerikleri tercih etmelisiniz.
Protein barlar kullanışlı ve sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Ancak kalori, ilave şeker ve diğer sağlıksız katkı maddelerine dikkat edin ve satın aldığınız ürünün etiketini mutlaka okuyun.
Kaynak: https://medium.com/beingwell