Söz konusu yemek pişirmek olduğunda, elinizin altında doğru aletlerin olması çok önemli. Silikon, yemek hazırlama ve pişirme gereçleri arasında hızla popüler bir alternatif haline geldi. Peki silikonla yemek pişirmek ne kadar güvenli?
Silikonun artıları ve eksileri, mutfaktaki güvenliği ve geleneksel pişirme kaplarının yerine geçmeye değer bir rakip olup olmadığı konusunda merak ettiklerinizin yanıtları burada.
Silikon Tencere Ne Kadar Güvenli?
Silikon pişirme kapları, dayanıklılığı ve kullanım kolaylığı nedeniyle popülerliğini artırdı. Ayrıca, silikonun esnekliği sayesinde saklaması da kolay; tezgah ve dolap alanının sınırlı olduğu mutfaklar için ideal bir çözüm. Ancak modern malzemelerle üretilen diğer ürünlerde olduğu gibi, güvenliği ve performansıyla ilgili sorular da doğal olarak beraberinde geliyor. Peki, silikon tencere ile yemek pişirilebilir mi?
Beslenme uzmanları bu soruya “Genel olarak evet,” yanıtını veriyor. Silikonun bazı büyük avantajları var. Bazı yapışmaz pişirme kaplarında bulunan PFOA veya PTFE içermez, çizilmeye karşı dayanıklıdır ve bozulmadan daha yüksek ısıya dayanabilir.
Columbia Üniversitesi’nden uzmanlar “Gıda sınıfı silikon ürünler, sıcaklık sınırları dahilinde kullandığınız ve bakteri oluşumunu önlemek için üreticinin talimatlarına göre temizlediğiniz sürece güvenli kabul edilir.” diyorlar.
Silikon Pişirme Matı Nasıl Temizlenir?
Sıvı deterjanlar ve/veya basit kendin yap temizlik çözümleri tercih edilebilir. Kullandıktan hemen sonra daima yumuşak bir temizleyici ve sıcak suyla elde yıkayın.
Matınızın bakımını yaparken, biraz aşınma ve yıpranmanın endişelenecek bir şey olmadığını unutmayın. Silpat başta olmak üzere tüm silikon bazlı ürünlerde renk değişikliği normaldir ve beklenen bir durumdur. Matınızı temizlemek onu ambalajından ilk çıktığı zamanki haline ‘geri getirmez’.
Güvenli mi?
Genellikle kullanımı rahat olsa da, silikon pişirme kapları için dikkate alınması gereken bazı güvenlik sınırlamaları var. Son araştırmalar, bazı siloksanların (silikon üretiminde kullanılan kimyasallar) yüksek sıcaklıklarda gıdalara sızabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, genel olarak güvenli olsa da, nasıl kullandığınıza dikkat etmenizde fayda var.
Gıda sınıfı silikonun yaklaşık 230 dereceye kadar ısıya dayanıklı olduğu, yani bu sıcaklığa kadar güvenle kullanılabileceği ifade ediliyor. Daha yüksek ısı kullanımının termal ayrışmaya yol açabileceği unutulmamalı.
Alışverişlerinizde yüksek kaliteli, gıda sınıfı silikon arayın ve üreticinin sıcaklık önerilerini kontrol ederek kullanmaya özen gösterin.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/