İkinci beyniniz ne sıklıkta yeme ihtiyacı hissediyor?
Uyandığımız andan itibaren, beynimizden günde ortalama 6 bin düşünce geçiyor. Uyanık olduğumuz sürenin yaklaşık 40 dakikasını yemek düşünmeye ayırıyoruz. Yediğimiz ilk lokma ile sonuncusu arasında yaklaşık 10-14 saat var.
Sindirimle ilgili diğer herhangi bir şeyde olduğu gibi, bunda da şu soruyu sormamız gerekir: Bunu içgüdüsel olarak mı istiyoruz?
Bağırsaklar, boşuna vücudun ikinci beyni olarak adlandırılmıyorlar. İçlerinde bağışıklık sisteminin yüzde 70’ini, serotonin üretiminin yüzde 90’ını ve beyinle iletişim kuran 100 milyon nöronu barındırıyor.
Sindirimi engelleyebilecek sayısız durum var. Yoğun bir metropol olan bağırsaklarımızda trilyonlarca mikrobiyota üstünlük için savaşıyor ve kendilerini beslemek için mücadele ediyor.
Uzmanlar, sadece ne ve nasıl yediğinizin değil ne zaman yediğinizin de bağırsak sağlığını etkilediğine inanmakta.
Biz yesek de yemesek de hiç uyumayan bağırsaklarımıza mola vermek için, bilinçli ve amaçlı aralıklarla yemek yemeliyiz.
Neden Üç Öğün Yiyoruz?
Normalde sabahları kahvaltı yaparız. 4-6 saat bekleyip öğle yemeği ve ondan 4-6 saat kadar sonra da akşam yemeği yeriz.
Ancak artık beslenme modelimiz değişti. Çoğu insan günde üç öğün yemek yemiyor. Bazı insanların sindirim sorunları var, diğerlerinin kan şekeri düşük, bazı insanlar antrenman yapıyor, bazıları kilo almaya veya vermeye çalışıyor. Çoğunlukla, geleneksel öğünün yerini alan ve bütün gün süren atıştırma hali de oldukça büyük bir sorun haline dönüşüyor. Bunun nedeniyse, bağırsaklardaki göç eden motor kompleksi (MMC) adı verilen bir mekanizma.
Göç eden Motor Kompleksi-Migrating Motor Complex (MMC)
MMC, esasen bağırsaklarınızın temizlikçisidir.
Düz gastrointestinal kaslar boyunca, dalgalar gibi hareket ederek çalışır. Mideniz işte bu hareketler esnasında guruldar.
Yemeğinizi sindirdikten ve besinlerini emdikten 2-3 saat sonra, MMC uyanır. Sindirilmemiş yiyeceklerle bakterileri, mide ve ince bağırsaklardan süpürmeye başlar.
Bu dahili bakım, pek çok nedenden dolayı, hayati önem taşır.
MMC’nin düzgün çalışabilmesi için, gün içinde ne sıklıkta yerseniz yiyin, iki öğün arasında en az dört saat mola vermeniz gerekir.
MMC Çalışmayı Durdurursa Ne Olur?
Sağlıklı bedenlerde, MMC yaklaşık her 90 dakikada bir süpürür. Yani dört saatlik süreçte birkaç kez bu işlemi yapar. Herhangi bir kalori alımı, MMC’yi durdurur. Damardan beslenmediğiniz sürece, atıştırarak bu temizleme sürecini durdurursunuz.
Bu süreç olmadan, sindirilmemiş gıda parçacıkları ve bakteriler birikir. Sızdıran bağırsak, zayıf besin emilimi ve bakteri artışına kapı açılır. Şişkinlik, hazımsızlık, göğüste ağrılı yanma hissi, kabızlık, kusma, ishal ve daha birçok sendrom görülür.
MMC’nin sindirilmemiş yiyecekleri ve bakterileri temizlemeye devam etmesini sağlamanın en iyi yolu, onun engellenmeden çalışmasına izin vermekten geçiyor.
Tıbbi bir neden olmadıkça, öğünlerinizi ve yeme zamanlarınızı en az dört saatlik aralıklarla ayarlamanız sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilir.
Kaynak: