Antosiyaninler, birçok meyve, sebze ve yumruda kırmızı-turuncu ve mavi-mor renklerden sorumlu doğal bileşikler. Araştırmalar, antosiyaninlerin bağırsak mikrobiyomu, enerji metabolizması ve iltihaplanma üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.
Mor sebze ve yumruların enerji metabolizması, inflamasyon ve bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkileriyle tip 2 diyabetin önlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olabiliyor.
Araştırma ayrıca, kırmızı lahana ve mor tatlı patates gibi sebzelerde bulunan açillenmiş antosiyaninlerin, anti-diyabetik özellikler açısından böğürtlen ve frenk üzümünde bulunan açillenmemiş antosiyaninlerden daha üstün olabileceğini gösteriyor.
Normalde, insülin adı verilen hormon, glikozu (şekeri) kandan enerji için kullanıldığı hücrelere taşır. Ancak tip 2 diyabette vücut insülini uygun şekilde kullanmaz veya üretmez ve hücreler tarafından kullanılmak yerine kanda glikoz birikir. Diyabet düzgün yönetilmezse, zamanla kardiyovasküler hastalık, yüksek tansiyon, sinir hasarı, göz hasarı ve görme kaybı, böbrek hastalığı ve ayak problemleri gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetin diyabetin başlamasını geciktirebileceğini veya önleyebileceğini ve diyabetli bireylerin yaşam kalitesini artırabileceğini gösteriyor. Meyve ve sebzelerle ilgili faydalar, yüksek polifenol konsantrasyonlarına bağlanır. Belirli bir polifenol sınıfı olan antosiyaninler, bitkilerde kırmızı-turuncu ila mavi-mor renkler üretiyor. Antosiyanin açısından zengin gıda, özellikle de meyve tüketimi tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
Antosiyaninler moleküler yapılarına göre 2 kategoriye ayrılır: açillenmiş ve açillenmemiş. Mürver, böğürtlen ve frenk üzümü esas olarak asillenmemiş antosiyaninler içerirken, asillenmiş antosiyaninler kırmızı turp, mor mısır, kara havuç, kırmızı lahana ve mor tatlı patateste bulunur. İki antosiyanin türü üzerine yapılan çalışmalar, tasarım ve analiz yöntemlerinde farklılık gösteriyor ve bu da biyolojik aktivitedeki farklılıklar hakkında net sonuçlar çıkarmayı zorlaştırıyor.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için: