Günün son saatlerinde yatağınıza uzandınız elinizde telefon belki son anda düşen mesaj ya da haberleri okuyorsunuz ya da baş ucunuzda yarım kalmış romanı bitirmeye çalışıyorsunuz.
Bizim size farklı bir önerimiz var, zaten bütün gün kurcalayıp durduğunuz telefonu bir kenara bırakın. Mutfaktan bir yemek kitabı alın ve okumaya başlayın. Yemek kitabım yok tariflere internetten bakıyorum demeyin; annenizden ya da aldığınız bir dergi ya da gazetenin ekinden eve girmiş bir kitap mutlaka vardır. Eğer o da yoksa, önerilerimizi dikkate almanızı öneririz… Yanınıza renkli bir post-it ve kalem almayı da unutmayın.
Sizin Kaç Michelin Yıldızınız Var?
Mutfakta “iyi” olduğunu düşünen ve “iddiasını” konuşturmak isteyenler için iddialı önerilerimiz var. Belki hiçbir zaman bir Michelin yıldızı kazanamayacaksınız ama önerdiğimiz yemek kitaplarıyla Michelin yıldızlı şefleri taklit etmeye çalışabilirsiniz. Dünyanın önde gelen şefleri tarafından yazılmış en iyi Michelin yıldızlı yemek kitaplarından bazılarına bir göz atıyoruz.
Mirazur
Mauro Colagreco tarafından işletilen Fransız restoranı, geçen yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranında en üst sırada yer aldı ve aynı zamanda Elite Traveler Top 100 Restaurant’a dahil edildi. Kitap, Colagreco’nun gastronomik vizyonuna derin bir bakış sunuyor ve en ünlü 65 tarifini içeriyor. Ayrıca yemeklerin, restoranın ve onu çevreleyen güzel ortamın çarpıcı fotoğrafları ufuk açıyor. Okuyucular yalnızca dünyanın en büyük şeflerinden birini taklit etme fırsatına sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda kendilerini dünyanın en sıra dışı mutfak kültürlerinden birine dahil ediyorlar.
Alinea
Bu üç Michelin yıldızlı restoran, sadece sekiz yıl içinde altı kez zirveye ulaştı. Arkasındaki vizyoner şef Grant Achatz ilk yemek kitabını 2008’de yayınladı. Kitap kendi ödüllerini kazandı ve Gourmet dergisi tarafından ülkenin en iyisi seçildi. Öncü şef, okuyucuları moleküler gastronomisinin ardındaki titiz süreçleri detaylandırarak bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. Yemek kitabı 100’den fazla yemek ve 600 tarif içeriyor. Achatz’ın özel yemeklerinden bazılarını yeniden yaratmak çoğu profesyonel şef için bile zor olabilir, ancak yine de muhteşem fotoğraflara bakmanız bile ilham verici olacaktır.
The French Laundry
Thomas Keller, Kuzey Amerika’daki en başarılı yemek şeflerinden biri ve The French Laundry’nin en değerli hazinesi. Birçok restoranında yedi Michelin yıldızı olan Keller, bu ilk yemek kitabıyla dehasını göz önüne seriyor. Keller’in pişirme yöntemlerinin görünürdeki sadeliğinden etkilememek ve üç Michelin yıldızı kazanmış yemekleri yapabileceğinizi düşünmemek imkansız. Keller’in resmi web sitesinden imzalı olarak temin edilebilen bu yemek kitabı, The French Laundry mutfağından tam 150 tarif sunuyor.
Eleven Madison Park
Eleven Madison Park, şüphesiz dünyanın en iyi restoranlarından biri. Bu yemek kitabı Daniel Humm’ın New York restoranından çıkardığı ikinci kitap ve sürekli değişen menülerini yansıtan 30 yeni tarif içeriyor. Humm’un üç Michelin yıldızı, New York Times’dan dört yıldız ve Dünyanın En İyi 50’sinde 1 numara olması kitapta hemen kendini belli ediyor.
Le Livre Blanc
Anne-Sophie Pic sadece dünyanın önde gelen kadın şefi değil, kendi başına dünyanın en iyilerinden biri. Pic, olağanüstü başarısıyla geçen yılın En İyi 100 Restoranı’nda Yılın Şefi seçildi. Sekiz Michelin yıldızının arkasındaki cevher ise kitabın sayfalarına yansımış. Artık siz de ünlü şefin bazı imza yemeklerini nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Ne dersiniz, sizce de yatmadan önce yemek kitabı okumak hem dinlendirici hem keyifli bir uğraş olmaz mı?