Yeterli lifli gıda tüketmemenin diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve irritabl bağırsak sendromu riskini artırabileceğini biliyor musunuz? İşte diyetinize daha fazla lif eklemeniz gerekebileceğinin bazı belirtileri.
- Sık Sık Kabızlık Çekiyorsunuz
İki tür lif vardır: Çözünür ve çözünmez lif. Her ikisi de sindirimi destekler, ancak çözünmez lif özellikle dışkı hacmini artırmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Tam tahıllar, buğday kepeği ve sebzeler çözünmez lifin iyi kaynaklarıdır.
Yeterli lif tüketmeyen kişiler ara sıra kabızlık yaşayabilir. Beslenmenize lif eklemeyi yavaş yavaş yapmanız önemlidir, aksi takdirde ek gastrointestinal sorunlar yaşayabilirsiniz.
Lif alımınızı artırırken yeterince su içtiğinizden emin olun. Bol su içmek lifin daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık riskini azaltır.
- İşlenmiş Gıdaları Çok Tüketiyorsunuz
Hızlı yaşam temposu nedeniyle sürekli işlenmiş gıdalara yöneliyor olabilirsiniz. Gün içinde daha fazla lif tüketmek için atıştırmalık olarak bütün meyve veya sebze tüketmek kolay ve etkili bir yol olabilir.
Meyve ve sebzelerin kabuğunda çok fazla lif bulunur, ancak bu lif genellikle işleme sırasında çıkarılır.
Kabuğu ile birlikte orta boy bir fırın patates yaklaşık 3 g lif içerirken, bir porsiyon patates cipsi sadece 1 g lif içerir. Kabuğu ile birlikte orta boy bir elma yaklaşık 4,8 g lif içerirken, bir porsiyon hazır elma püresi 1 g lif içerir.
- Kan Şekeri ve Kolesterol Düzeyleriniz Yüksek
Lif, kan şekeri düzeylerini düzenlemede ve diyabeti önlemede önemli bir rol oynar.
Uzmanlar, “Yeterli miktarda lif tüketmek, sindirimden sonra kan dolaşımına giren glikozun hızını yavaşlatabilir. Lif içeriği yüksek gıdalar daha yavaş sindirilir ve emilir, bu nedenle karbonhidrat içeriği yüksek bir yemek yedikten sonra kan şekeri düzeylerindeki artışı yavaşlatır” diyor.
Fındık, bezelye ve bazı meyve ve sebzelerde bulunan çözünür lif, LDL veya “kötü” kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Bu tür lifler LDL kolesterolü bağlayan bir jel oluşturur ve emilmeden önce vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Lifli gıdalar yedikten sonra şişkinlik hissediyorsunuz
Yeterli lif tüketmeyen kişiler, beslenmelerine yüksek lifli gıdalar eklediklerinde gaz, şişkinlik veya mide krampları yaşayabilirler.
Beslenme uzmanları, “Diyete lif eklemek çoğu kişi için iyi tolere edilir ve zararlı değildir, ancak gaz, şişkinlik veya ishal gibi rahatsız edici veya ağrılı yan etkileri takip etmek önemlidir” diyor.
Lif hedeflerinize ulaşana kadar günde sadece 5 g lif eklemek en iyisidir. Vücudunuz ek liflere alıştığında, bu gıdalar size gastrointestinal rahatsızlık hissettirmeyecektir.
Besleyici Lif Zengin Gıdalar Genel Sağlığı Destekler
Çoğu insan lifleri sindirim sağlığıyla ilişkilendirir, ancak diyetinize çeşitli besleyici, lif zengin gıdalar eklemek genel sağlığınızı iyileştirebilir, bağışıklık sistemini destekleyebilir.
Lif, sağlığı etkileyen daha büyük bir resmin bir parçasıdır. Olumlu sağlık sonuçları, çeşitli sebzeler, meyveler, baklagiller, tam tahıllar, süt ürünleri, yağsız etler, kuruyemişler ve doymamış yağlar içeren beslenme alışkanlıklarıyla ilişkilidir.
Kaynak: www.verywellhealth.com




