Kronik inflamasyon, kalpten diyabete kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Güzel haber ise anti-inflamatuar beslenmeyle bu süreci tersine çevirmek mümkün.
Günümüz tıp dünyasında kritik hastalıkların ana nedeni inflamasyon olarak görülüyor. Aslında inflamasyon, vücudun stres ve travmaya karşı gösterdiği kısa süreli bir yanıt… Ama düşük dozda da olsa uzun süreli inflamasyon kronik bir hal alıyor ve kalp, şeker, alzheimer, migren gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Güzel haber… Bu süreci inflamasyon karşıtı yiyeceklerle beslenerek tersine döndürmek mümkün.
Sebze ve meyve başrolde
İnflamasyon karşıtı beslenmede piramidin en önemli basamağı, sebze ve meyveler. Ne kadar çok meyve ve sebze yerseniz o kadar iyi… Toplamda günde 7-10 porsiyona kadar çıkabilecek mevye-sebze tüketimi inflamasyon değerlerini düşürüyor. Özellikle karoten içeren parlak renkli portakal, kırmızı biber gibi yiyeceklerle lutein ve zeaksantin içeren havuç gibi sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Bu beslenmede bol lif ve vitamin içeren yeşil yapraklı sebzeler de, magnezyum içerikleriyle öne çıkıyor. Her renkten mevsimine göre taze ve organik meyveleri de unutmamak gerek.
Anti-inflamatuar beslenme piramidin ikinci katında baklagiller, makarna ve tahıl ürünleri geliyor. Bu beslenme biçiminde haftada 2-3 kez makarna yenmesi, baklagil gıda grubunun da günde 1 öğün alınması tavsiye ediliyor. Beyaz ekmek, pirinç gibi glisemik endeksli yüksek yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak duruluyor.
Yağ dengesi
İnflamasyonla mücadelede en önemli adımlardan biri, yağ dengesi… Burada anahtar her gün doymamış ve doymuş yağ dengesini dengeli tüketebilmek. Beslenme piramidinin üçüncü basamağında yer alan sağlıklı yağlarda, soğuk pres zeytinyağı gibi yağların tüketilmesi öneriliyor. Avokado, ceviz, fındıktan da sağlıklı yağ almak mümkün
Anti-inflamatuar beslenmede alkol tüketimini en aza indirmek gerekiyor. Aynı şekilde şekerden, hamur işlerinden uzak durmak en faydalısı… Çünkü araştırmalar glisemik endeksi yüksek beslenme ve kronik inflamasyonun 2 tip diyabet ve kalp hastalıkları ile yakın bağlantısı olduğunu gösteriyor. Bu beslenme piramindinde şeker denilince akla kuru meyveler, bitter çikolata ve meyve sorbeleri gibi daha sağlıklı alternatifler geliyor. Çikolata da özellikle yüzde 70 ve üzeri kakao içerenlerin tüketilmesi öneriliyor. Alkol içmek isterseniz de antioksidan özelliği ile günde 1-2 kadehle sınırlı kalmak üzere kırmızı şarap içebilirsiniz.
Derleme kaynaklar::
https://www.drweil.com
http://ffmag.com/anti-inflammatory-food-pyramid/