Eylül demek denizlerde hummalı bir koşuşturmanın başlaması demek. Zira av yasağı bitti. Mevsim ‘Denizden babam çıksa bile yerim’ diyenlerin mevsimi şimdi. Peki ama ağlardan sofralarımıza ulaşan balıkları nasıl pişirmeli?
Harikulade bir Omega 3 kaynağı olan balığın halk arasında en çok bilinen ve tercih edilen tüketim şekli kızartma olsa da lezzetinden bir şey kaybetmeden farklı pişirme teknikleriyle eşsiz sofralara imza atmak mümkün. Gelin o yöntemlere birlikte göz atalım.
Buharda pişirme
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri olan su buharında pişirme tekniğinde balık içindeki suyu bırakmadığı için kurumaz. Sofraya da sulu ve yumuşak bir balık getirmiş olursunuz. Ayrıca besin değerlerini korumasının yanında duman, yağ bağlamış ocağın temizleme derdi olmaması da cabası. Peki ama piştiğini nasıl anlayacaksınız? Uzmanlar pişme süresini kalınlığa bağlı olarak belirlemenin doğru olacağını söylüyorlar yani 2,5 cm. kalınlığındaki bir balığı ortalama 20-25 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Buharda balık pişirmek için balığı hazırlama, pişirme ve masaya servis de dahil olmak üzere toplam yarım saatinizi ayırmak yeterde artar bile. Hazır tam da zamanıyken alın size enfes mi enfes bir buharda çipura tarifi:
Malzemeler:
2 adet deniz çipurası, 2 adet taze soğan, 1/2 adet kuru soğan, 15 sap maydanoz, 10 adet tane karabiber, 1 adet limon, 7-8 adet defne yaprağı, yeteri kadar zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber.
Yapılışı: Yıkadığınız balıkların suyunu bir ağıt havlu yardımıyla alın. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Soğanı ve limonları halka şeklinde, taze soğanı ise iri parçalar halinde doğrayın. Maydanozları incecik olacak şekilde kıyın. Balıkların içini bir dilim limon, bir adet defne yaprağı, kuru soğan, taze soğan ve maydanoz ile doldurun. Malzemenin üzerine azıcık zeytinyağı gezdirin. Kalan malzemenin tümünü balıkların üzerine ve yanlarına yerleştirin, biraz da üzerine zeytinyağı gezdirin. Büyükçe bir tepsinin içine su doldurun suyun üzerine bir metal tencere altığı koyun ve balığın bulunduğu -kabı üzerine yerleştirin. Sonra tencereyi folyo ile kapatın ki bütün buhar içeride kalsın. Kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Daha sonra bol yeşillikle servis yapın.
Izgarada pişirme
Izgarada pişen balığın lezzetine kim hayır diyebilir. Hele ki formuna dikkat edenlerdenseniz ızgara ilk tercihiniz olmalı. Diğer yöntemlere göre daha az zahmetli ve daha kokusuz olan ızgarada pişirme tekniği için palamut, levrek ve somon gibi hem büyük hem de yağlı balıkları tercih etmelisiniz. O zaman gelin hep birlikte enfes bir somon yapalım.
Fırında somon
Malzemeler
2 adet fileto veya halka dilim somon (miktarı kişi sayısına göre artırabilirisiniz), 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı dijon hardalı, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım kahve fincanı zeytinyağı, bir avuç dolusu kıyılmış maydanoz. Garnitür için: küp küp doğranmış patates ve elma dilim domates
Hazırlanışı:
Zeytinyağı, maydanoz, dijon hardalı, tuz, karabiber ve yarım adet limon suyunu kaba döküp güzelce karıştırın. Bu sos içine balıklarınızı koyun. Sosun ete nüfuz etmesi için yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Pişirme kağıdı serdiğiniz bir tepsinin içine patatesleri ve domatesleri serin, üzerine göz kararı tuz serpin. Tepsiyi fırına yerleştirin tepsinin üzerindeki fırın rafına ızgara telini koyun marine ettiğiniz somonları üzerine yerleştirin. Marinasyon suyunu ise patateslerin üzerine dökün. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. Piştikten sonra 1-2 dakika dinlendirip patateslerle birlikte servis yapın.
Soteleme
Soteleme denince akla ilk gelen kırmızı et olsa da bu yöntemi bir de balıkta kullanmanızı öneririz. Özellikle de balığın o yoğun tadını almak istemeyenler için soteleme eşsiz bir yöntem. Zira içine koyacağınız malzemelerle hem lezzeti katlayacaksınız hem de çok yoğun bir balık tadı almayacaksınız. İşte size ağızlarda şölen yaratacak bir levrek sote tarifi:
Malzemeler: 3 adet levrek fileto, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet kuru soğan, 1 adet havuç, 2 adet sivri biber, 1 adet domates, 5-6 adet mantar, tuz, karabiber, kimyon, kekik, 1 çay bardağı su, yarım yemek kaşığı salça.
Hazırlanışı: Balıkları, mantarları, soğanı, havucu küp küp doğrayın. Önce soğanı ve havucu yağda soteleyin. Ardından ince ince doğradığınız biberleri ekleyerek bir miktar daha soteleyin. Daha sonra salçayı ilave edip bir miktar daha kavurun. Tüm bu karşımın üzerine domatesi, balıkları, mantarları, tuzu, baharatları ve suyu ilave edip karıştırın. Suyunu çekene kadar pişirin ve sıcak olarak servis yapın.