Evde yaptığınız et yemekleri ve çorbalar restoranlarda yediklerinize benzemiyor mu? Onların sırrını mı merak ediyorsunuz? O zaman bouquet garni’nin nasıl yapıldığını öğrenmelisiniz.
Siz de herkes gibi yemek yapıyorsunuz ama başkalarının yaptıkları yemekler daha mı lezzetli? Belki de yemeklerinizi nasıl lezzetlendireceğinizi konusunda birkaç püf noktasına ihtiyacınız var. Bir aşçının elinden çıkmışçasına enfes yemeklere imza atmak istiyorsanız o zaman bouquet garni’nin yardımına başvurmanın zamanıdır.
Yiyeceklerin lezzetini artırmanın yanında besin değerini de yükselten sebzelerden ve baharatlardan meydana gelen bazı karışımlar vardır. Bunların en ünlüsü de profesyonel aşçıların mutfaklarından eksik etmediği bouquet garni’dir. Fransızca süslenmiş buket anlamına gelen bouquet garni, daha çok et yemeklerinde ve soslarda tercih edilir. Bouquet garni, kullanıldığı yerlere göre beyaz bouquet garni ve normal bouquet garni olmak üzere iki şekilde hazırlanır.
Normal bouquet garnie: Havuç, kereviz sapları ve yaprakları ilave edilerek hazırlanır. Sığırların kemik ve etlerinden elde edilen ve çoğunlukla çorbaların, sosların, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan et suyu ve soslarda kullanılır.
Beyaz bouquet garnie: Havuç dışında sebzelerin beyaz kısımlarından hazırlanır. Beyaz soslarda ve berrak çorbalarda kullanılır.
Bouquet garni hazırlarken dikkat edilecek en temel nokta seçeceğiniz malzemelerin renk ve tat olarak birbirine uyumlu olmasıdır. Özel kokulara ve tatlara sahip olan sebzeler ve otların eşit ölçülerde bir ara getirilmesinden meydana gelen bouquet garni’nin en yaygın olarak kullanılan çeşidi havuç, kereviz sapları, defne yaprağı veya dalı, maydanoz sapı, kekik, biberiye, pırasa ve soğan gibi sebzelerin bir araya gelmesinden oluşur.
Bouquet garni için ağız tadına göre seçtiğiniz sebze ve baharatları bir iple bağlayıp yemeklerin içine atın ve diğer malzemelerle birlikte pişirin. Servis yapmadan önce de çıkarın.
Standart Bouquet Garni
Malzemeler: 1 dal taze kekik, 3-4 dal maydanoz sapı, 1 adet defne yaprağı, 2-3 yaprak pırasa veya yarım kereviz sapı, 5-6 adet tane karabiber
Pırasa sapını bir yaprak gibi açın. İçine defne yaprağı, kekik, maydanoz sapı, karabiberi koyup sarın. Yemeğin içine koyun ve servis etmeden önce yemekten çıkarmayı unutmayın. İşte hepsi bu kadar basit.
https://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/fondvetemel_corbalar.pdf