Sağlıklı beslenme ya da sağlıklı yiyecekler hakkında gün geçmiyor ki yeni bir ürün tanıtımıyla karşılaşmayalım. Özellikle bazı dönemlerde bazı yiyecekler “trend” oluyor. Sağlıklı, az kalorili, doğal, kalp dostu, zayıflamaya yardımcı vb… onlarca iddialı tanıtım arasında seçim yaparken hata yapmanız çok normal. İyi haber şu ki, bugün beslenme konusunda çok daha bilgi sahibiyiz. Güvenilir kaynakları takip ederek alışveriş sepetimize ekleyeceğimiz ürünler hakkında doğru bilgilendirmeye ulaşmak mümkün. Trend olan ama kontrollü yaklaşmamız gereken yiyeceklere birlikte bakalım mı?
- Açai bowl
Rengi ve görünümüyle üzüme benzeyen açainin anavatanı Brezilya. Süper meyve olarak anılmasının nedeni ise antioksidan özelliğinin yüksek olması. Meyvenin büyük kısmı çekirdekli olduğu için toplandıktan sonra çekirdekleri çıkarılıp donduruluyor ya da özel yöntemlerle toz haline getiriliyor. Ülkemizde de genellikle toz halinde satılıyor. Şekersiz açai ve farklı renkli meyvelerle hazırlanan açai bowl fotoğrafları, Instagram hesaplarında paylaşıldığında çok sağlıklı ve renkli görünüyorlar. Peki bowl hazırlamak için bu süper meyveye eklenen muz gibi şekerli meyveler, meyve suları, granola, şekerli sütler ya da kıvam vermesi için eklenen dondurma ya da yoğurtlardan sonra hala sağlıklı bir öğünden bahsetmek sizce mümkün mü? Sağlıklı bir kahvaltı bowl’u hazırladığınızı düşünürken aslında bir şeker bombası yapıyor olabilirsiniz. Güne 500 – 1.000 kalori ile başlamak ister misiniz, bir kez daha düşünmekte fayda var.
- Granola
Şaşırmayın; sağlıklı ve daha az kalorili olduğunu düşündüğünüz için öğünlerinize dahil ettiğiniz granola aslında farklı tahıl karışımlarından oluşan bir “tatlı”. Ne yazık ki, yulaf ve kuruyemiş gibi ürünlerin tüketimi sağlık için yararlı olsa da granola olarak işlendiklerinde, sağlıklı gıda statülerinin çoğunu kaybediyorlar. Organik, GDO’suz sertifikalı olanlar bile kase başına yaklaşık 10-14 gram şeker içerebiliyor. Çözüm; ya evde kendi şekersiz versiyonunuzu hazırlayın ya da aslında çok da sağlıklı bir ürün tüketmediğinizi kabul edin.
- Sebze Cipsi
Acı ama gerçek; sebze cipslerinin gerçek sebzelerle çok az ilgisi var. Oldukça renkli ancak işlenmiş, tuzlanmış ve kızartılmış sebze dilimleri, çok az besin değeri taşıyor ve asla taze sebzeler kadar lif taşımıyor.
Kızartılırken kullanılan yağlara girmiyoruz bile. Bunun yerine, gerçekten sağlıklı ve çıtır çıtır sebze cipsleri için mevsiminde aldığınız taze sebzeleri ince doğrayıp biraz zeytinyağı ve mineral açısından zengin bir Himalaya tuzu dokunuşuyla fırında pişirmeye ne dersiniz?
- Hindistan cevizi suyu
İçecekler söz konusu olduğunda, Hindistan cevizi suyu antioksidanlar, vitaminler ve potasyum, magnezyum, fosfor ve kalsiyum içeriğiyle içinde bulunduğu ligin en üst sıralarında yer almayı hak eder. Yoğun bir antrenmandan sonra rehidrasyona yardımcı olduğu için özellikle spor yapanların favorisi olan Hindistan cevizi suyunun yukarıdaki faydalarından ancak ne zaman yararlanabilirsiniz biliyor musunuz? Ağaçtan taze içerseniz. Nasıl olur demeyin; taze ürünler elbette doğal şeker içerir. Ancak şişelendiklerinde şeker oranları çok daha fazladır, örneğin 500 ml şişelenmiş ürünlerdeki şeker içeriği yaklaşık 22 gram’dır. Hindistan cevizi suyu gazlı içeceklerden daha iyi bir alternatif olsa da siz yine de içecek tüketimi için su veya doğal maden suyu seçeneklerini değerlendirmeyi düşünün.
- Kombu çayı
Hindistan cevizi suyu gibi, fermente edilmiş bir iksir olan kombucha, kalp hastalıklarına karşı olası koruyucu etkileri, bağırsak sağlığını destekleyen probiyotikler ve antioksidanlar da dahil olmak üzere yararlı özellikleri için sık tercih edilir. Buraya kadar her şey güzel. Bununla birlikte, kombucha’nın gözden kaçırılmaması gereken etkileri de var: Çay versiyonlarında kafein olabilir. Kombu çayının yüksek asiditesi sindirim sıkıntısını tetikleyebilir. Şişelenmiş versiyonlarında şeker oranı, markaya bağlı olarak porsiyon başına 10 – 18 gram veya daha fazla olabilir. Ev yapımı bir versiyonu tercih ederseniz, şeker seviyeleri yaklaşık 7 grama düşer. Bu nedenle küçük bir porsiyon kombu çayını günlük bir alışkanlık olarak değil, arada tüketeceğiniz bir ödül gibi düşünün.
Kaynak: https://drfranklipman.com/