Tarif ve Fotoğraflar: Cansu Coşkun
Frambuazlı Rulo Çörek
Bu tarifin esin kaynağı son yılların en popüler tariflerinden biri olan ‘’Cinnamon Roll’’ yani ‘’Tarçınlı Rulo Çörek’’. Geçtiğimiz süreçte bu tarifi klasik haliyle evlerinde denemeyen mutfak meraklısı pek kalmamıştır. Hal böyle olunca nasıl yapılacağına en küçük detayına kadar çeşit çeşit tarif ile beraber her yerden ulaşılabilir. Ama benim sizlerle paylaşmak istediğim varyasyonu ise orijinal halinden çok daha farklı ve kendine has. Bu tarifin aslını çok sevdiğim @rainbownourishments instagram hesabında gördüm ve hemen denedim. Sizler de İngilizce olan aslına ulaşmak isterseniz hem internet sitesinden, hem instagram hesabından bulabilirsiniz. Ancak ben bu güzel tarifi sizler için hem Türkçe’ye çevirdim hem de üzerinde kendimce ufak değişiklikler yaptım.
Öncelikle tarifin en güzel yanı vegan uygulanabilir olması. Yani bu tarif için rulo çörek yaparken kullandığımız tereyağı yerine Hindistan cevizi yağını, hayvansal süt yerine ise Hindistan cevizi, soya veya badem sütü gibi alternatif bitkisel sütlerden birini kullanıyoruz. Benim önerim, vegan olmasanız bile bu haliyle denemeniz olacaktır. Çünkü hamur işi olmasına rağmen o kadar hafif ve yedikten sonra rahatsızlık vermeyen bir tatlı olacak ki, yediğiniz miktarı fazla kaçırmamak elde olmayacak!
Malzemeler
Çörek için
440 gram un
250 ml ılık bitkisel süt (ben Hindistan cevizi sütü kullandım)
115 ml Hindistan cevizi yağı (oda sıcaklığında)
3 çorba kaşığı Hindistan cevizi şekeri
1/2 paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı instant kuru maya
2 çay kaşığı tarçın
1 çimdik tuz
*Ben evde yaş maya olduğundan yaş maya kullandım ve hamurum çok güzel kabardı. Instant kuru mayanın da aynı etkiyi vereceğine eminim. Instant kuru maya kullanırken mayayı aktive etmenize gerek kalmıyor, doğrudan kullanabiliyorsunuz ancak benim gibi yaş maya kullanacaksanız, tarife başlamadan buzdolabından çıkardığınız yaş mayayı yaklaşık yarım fincan ılık şekerli suda çözdürün ve tarife bu şekilde ekleyin, böylece aktifleşmiş olacak.
Frambuazlı dolgu için-
400 gr taze veya donmuş frambuaz
100 gr pudra şekeri veya 85 gram akçaağaç şurubu
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı krema (opsiyonel)
*Krema dolgunun tadını çok daha lezzetli bir hale getiriyor ancak siz tamamı ile vegan bir çörek olsun istiyorsanız hiç krema eklemeyebilirsiniz veya yarısı kadar az ölçüde Hindistan cevizi kreması ekleyebilirsiniz.
Yapımı:
Öncelikle çörekten başlıyoruz. Tüm çörek malzemelerini geniş bir karıştırma kabına alalım ve mikser ile homojen kıvam alıncaya dek karıştıralım. Bu aşama da hamur eğer çok kuru kaldıysa biraz daha süt, eğer çok ıslak kaldıysa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Malzemelerimiz tamamen karışınca kabı sıcak veya hafif nemli bir havluyla iyice kapayıp ılık bir ortamda (ben 30 derecede ayarlanmış fırın içini kullandım) 1 saat boyunca bekletelim. 1 saatin sonunda hamurun neredeyse 2 katına ulaşmış olduğunu göreceksiniz, eğer yeterince büyümemişse daha fazla bekletebilirsiniz.
Bekleme esnasında dolguyu hazırlamaya geçebiliriz. Frambuazların yarısını ve eğer kullanacaksanız krema dışında geri kalan tüm malzemeyi bir sos tenceresine koyun ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Pürüzsüz bir kıvam yakalamak için bu aşamada dolguyu el mikserinden geçirebilirsiniz. Kaynayıp iyice kıvam alınca kenara soğumaya alabilirsiniz. Bu dolgunun yarısını çöreğin içine, diğer yarısını tekrardan geri kalan frambuazı ve opsiyonel olarak kullandığınız kremayı eklemek suretiyle çöreğin üstüne kullanacağız.
Şimdi iyice kabaran hamurumuzu orijinal ‘’Cinnamon Roll’’ açma tekniğiyle açacağız. Bunun için temiz bir yüzeye hamurun yapışmaması için bolca un serpiyoruz. Hamurumuzu düzgün bir dikdörtgen olacak şekilde güzelce açıyoruz. Hazırladığımız sosu dikdörtgen hamurun üzerine eşit şekilde yayıyoruz, fakat sosun yarısını sonra kullanmak üzere ayırmayı unutmayın. Bu işlem de bitince hamuru uzun kenardan olmak üzere rulo şeklinde sarıyoruz ve 2-3 parmak genişliğinde dilimler olacak şekilde hamuru kesiyoruz. Bu sırada bıçak kullanmak hamuru bozmanıza veya söndürmenize neden olabilir, bu yüzden bir ip ile kesmenizi şiddetle öneririm. İp ile hamur nasıl kesilir diye soracak olursanız çok basit, uzun bir ipi kesmek isteğiniz noktanın altına düz bir şekilde yerleştirip hamuru ipin iki ucunu birleştirerek boğuyorsunuz. Sözlü olarak gözünüzde canlandırmadıysanız internet üzerinde fazlasıyla mevcut olan yapılış videolarını da izleyebilirsiniz. Dediğim gibi hamuru bıçakla da rahatlıkla kesebilirsiniz ama iple yuvarlak şekli çok daha düzgün kalıyor. Kestiğimiz ruloları yağladığımız fırın kabına aralıklı şekilde yerleştiriyoruz ve üstünü yeniden kapayıp yine ılık bir yerde ikinci kez mayalanmaya bırakıyoruz. 30-40 dakika içerisinde aralıkların kapandığını göreceksiniz. Bu süre içerisinde üzerinin sosuna devam edebiliriz. Ayırdığınız dolguya kalan frambuazı ve eğer kullanıyorsanız kremayı döküp bir kere daha pişirin. Tadına bakıp damak tadınıza göre biraz daha kullandığınız şekerden ve tarçından ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra sosu kenara alın ve soğumaya bırakın.
Son kez mayalanan rulolarımızı 180 derece önceden ısıtılmış fırının orta rafında 15-20 dakika bırakıyoruz. Bu süre fırından fırına değişiklik gösterebilir, kürdan yardımıyla çöreğin pişip pişmediğini gözlemleyerek almanızı öneririm. Pişmiş olan hamurumuzu üzerini havlu ile kapayarak soğumaya alalım. Son aşama da frambuaz sosumuzu da çöreğin üzerine döküp afiyetle yiyebilirsiniz. Tarifi belki biraz meşakkatli gelse de aslında çok keyifli ve eminim ki hem kokusu ile hem tadı ile bütün evi kendine hayran bırakacak. Hemen ılıkken yemek ayrı bir keyif ama kesinlikle ertesi gün çörek tüm o sosu emdiğinde çok daha başka bir lezzet oluyor. Şimdiden afiyet olsun…