Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı olarak kabul edenler, smoothie sevenler, sağlıklı smoothie tarifi arayanlar, yeni tatlarla buluşmaya hazır olanlar sizler için özel bir önerimiz var. Genç girişimci Ece Doğruoğlu kendi beslenme tercihlerinden yola çıkarak yarattığı markası Smooth-e & More ile sağlığı ve lezzeti bir arada sunuyor. Sağlıklı ve pratik beslenmek isteyen herkese göre ürünler sunduklarını anlatan Doğruoğlu’ndan gelin bu girişim öyküsünü birlikte dinleyelim.
Sevgili Ece biraz kendinden söz eder misin? Annesinin kızı, arkadaşlarının Ece’sinden… girişimci, maceracı iş insanı Ece’ye yolculuğunu özetler misin?1996 doğumluyum. Lise eğitimimi Özel Saint Benoit Fransız Lisesi’nde tamamladım. Üniversiteyi ise Londra’da King’s College ve University of Westminster’da okudum. Bu süreçte Le Cordon Bleu’den kısa pastacılık eğitimleri aldım. İstanbul’a döndükten sonra Londra’daki yaşam tarzımı yansıtan bir yer olmadığını fark etmem üzerine Smooth-e & More’un ilk adımlarını attım ve şu an buradayım!
Markanı anlatır mısın? Neyi temsil ediyor, nasıl çıktı? Kimlerden ya da nereden esinlendin? “Yolda giderken” tüketilebilecek yiyeceklerden söz ediyorsun, acelesi olanlara ya da pratik beslenenlere mi sesleniyorsun?
Markam aslında sporcuları, sağlık beslenmek isteyenleri, bilinçli ebeveynleri temsil ediyor. Sağlıklı yemeyi kendine yaşam tarzı edinmiş herkes kafeden mutlu ve hafif ayrılabilir. Smoothie benim Londra’dayken özellikle spor sonrası protein alımı için ve zamanım yokken de öğün olarak tükettiğim bir üründü ve bunun İstanbul’da muadilini bulamadığım için kendi yaşam tarzımı yansıttığım bir “safe zone” yarattım kendime.
Dediğim gibi sağlıklı ve pratik beslenmek isteyen herkese göre ürün yelpazesi mevcut. Asıl seslendiğim kesim sağlıklı yaşamı kendine hayat tarzı edinmiş kişiler diyebiliriz.
Smoothie çılgınlığı nedir, bu bir moda mı? Geleneksel tatlarımızdan uzakta, gençlere mi hitap ediyorsun?
Aslında moda denemez çünkü geçici bir furya değil, aksine hayatımıza giderek yerleşen bir beslenme tarzı. Geleneksel tatlardan uzak kısmına çok katılmıyorum, Türk damak tadına uygun çok güzel ürünlerimiz var sadece ilk aşamada değişik geliyor. Sadece gençler değil, her kesime hitap ediyoruz ve seviliyoruz.
Neden böyle bir yol; bugünkü deneyiminle yine başlar mısın? Neyi nasıl yapardın? Senin gibi girişimci olma hayali kuranlara işe “girişmeden” önerilerin olur mu?
Ben kendime çok güvenen biriyim aslında, yapacağım dediğimi yaparım; şimdiye kadar da hep böyle oldu. Ben bunu yaparım dedim aileme ve arkadaşlarıma onlar da bana inandılar ve desteklediler. Hayal kuran girişimcilere en büyük tavsiyem genç yaşta cesaret etmeleri olur, çünkü belli bir yaştan sonra riskler ve sorumluluklar çoğalıyor.
Yalnızca yiyecek servisi vermiyorsun, kavanoz ya da pakette ürünler de var. Neler ürettin, üreteceksin? Pandemi öncesi ve sonrası nasıl fark var?
Yiyecek, içecek, kavanoz ve paket ürünler. Simultane bir şekilde aklıma gelen sevdiğim şeyleri üretmeye çalışıyorum hep. Müşterilerin yorumları, yapıcı eleştirileri de bana bu süreçte yol gösteriyor. Pandemi öncesi ve sonrası için net bir ayrım yapmam gerekirse insanlar pandemiden sonra daha bilinçliler ve yedikleri ürünün kalitesini daha iyi anlıyorlar.
İstanbul’un en güzel semtlerinden Bebek’te dükkan açmak prestijli olduğu kadar ekonomik risklerle de dolu olmalı.
E tabii var. Burada da yine cesaretli olup kendine ve işine güvenmek gerekiyor.
@Ecekesifte… Keşif, kişisel gelişim mi yoksa profesyonel tat keşfi mi? Yeni tat keşiflerinden birini bizimle paylaşır mısın? Keşfettiğin bu tatla bir uygulama tarifi isteyebilir miyiz?
@ecekesifte aslında tamamen doğaçlama, kendi sevdiğim yemekleri ve benzerlerini dünyanın farklı yerlerinde tadıp, paylaştığım bir keşif sayfası diyebiliriz. Profesyonel hiçbir yanı yok. Pandemi dolayısıyla bayağıdır keşfe çıkamadım maalesef, umarım pandemi sonrasında en kısa zamanda!
Senin favori lezzetini öğrenmek istiyoruz ve bize nasıl hazırladığını anlatır mısın?
Smoothielerimizden “Healthy Cicibebe”. Evde hazırladığım ürünleri birleştirdim ve Cicibebe tadında bir smoothie elde ettim. İlk günden beri menüde. Ev yapımı kaju sütü, badem ezmesi, donmuş muz, vanilyalı protein tozu ve ta daa.
En çok talep gören lezzetlerden birini ve evde yapmak isteyenlere önerilerini aktarmanı rica edebilir miyiz?
Antep fıstık ezmemiz şu sıralar çok talep görüyor. Onunla oluşturduğumuz bir reels videomuz var aslında @smoothebebek hesabından bakabilirsiniz!
Vegan ve vejetaryen tercihi olanların sayısı giderek artıyor. Onları da unutmayalım istersen, neler önerirsin. Bir tarif de onlar için isteyelim mi?
Şu sıralar kafede de sattığımız Buddha bowl üzerine seitan dilimleri. Tam bir protein deposu hem de vegan ve vejetaryen beslenenler için de müthiş bir alternatif. Sevdiğiniz sağlıklı karbonhidrat, sağlıklı yağ, sağlıklı proteinleri birleştirip kendi zevkinize göre evde de yapabileceğiniz bir tabak. Biz kale, sebzeli karabuğday, avokado, tatlı patates ve çıtır baharatlı nohut üzerine tahinli bir sos ve seitan dilimleri ile servis ediyoruz.
Herkes sağlıklı yaşam derdinde, kalori hesabı yapanlara önerilerin neler olur?
Zamanında ben de deli gibi kalori hesabı yapan bir genç kızdım. Sağlıklı yaşamla kalori hesabı arasında aslında hiçbir ilişki yok. Çok kalorili şekerli bir tatlıdan çok az miktarda az kalori alarak tüketebilirsiniz ama bu sağlıklı mı tartışılır çünkü şekeri siz yine vücudunuza sokmuş olacaksınız. Bu sistemde önemli olan detay, sağlıklı ürünlerin neredeyse daha bile kalorili olduğu. O yüzden günlük almanız gereken kalori miktarı (protein, yağ, karbonhidrat..) dışında bir kaloriye odaklanılmamasını öneririm.