Henüz anne karnında başlayan Omega-3 ihtiyacı, tüm yaşam boyunca devam ediyor. Çocukluk, ergenlik ve yaşlılık döneminde farklı faydalar sağlayan Omega-3’ün iki çeşidi dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) özellikle somon, ton balığı, sardalye, alabalık, ringa balığı ve istiridye gibi yağlı balıklarda bulunuyor. Kombine DHA ve EPA takviyelerle de alınabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kötü huylu kolesterolü önlemeye, iltihabı azaltmaktan beyin gelişimine katkı sağlamaya birçok faydası bulunan Omega-3 ile ilgili bazı araştırmalar, bu yağ asitlerini tüketmenin kan basıncını düşürebileceğini de gösteriyor.
Halk arasında tansiyon olarak bilinen kan basıncını düşürmek için gereken optimal dozaj net olmasa da Journal of the American Heart Association’da yayınlanan bir araştırmaya göre gıdalarla veya takviyelerde tüketilen günde yaklaşık 3 gram omega-3 yağ asidi, bu konuda en uygun günlük doz gibi görünüyor.
Tansiyon, dünya genelinde birçok kişinin sorunu ve bu konuda bilimsel araştırmalar aralıksız sürdürülüyor. Konuyla ilgili yürütülen incelemelerden biri de Omega-3 asitlerinin tansiyonu düzenlemekte işe yarayıp yaramayacağına ilişkin. İşte bu çalışma kapsamında 1987’den 2020’ye kadar dünya çapında yayınlanan 71 klinik araştırmanın sonuçlarını analiz edildi ve 18 yaş ve üstü kişilerde kan basıncı ile omega-3 yağ asitleri arasındaki ilişki incelendi. Yüksek tansiyon veya kolesterol sorunu olmayan, yaşları 22 ila 86 arasında değişen yaklaşık 5 bin katılımcı, 10 hafta boyunca yağ asidi takviyesi kaynakları aldı. İşte yapılan bu geniş kapsamlı çalışmanın sonuçları:
- EPA ve DHA tüketmeyen yetişkinlerle karşılaştırıldığında gıdalarla, takviyelerle veya her ikisi ile birlikte günde 2 ila 3 gram kombine DHA ve EPA Omega-3 yağ asitleri tüketenlerde sistolik (büyük tansiyon) ve diyastolik (küçük tansiyon) kan basıncı dengelenerek ortalama 2 mm Hg azaldı.
- Günde 3 gramdan fazla Omega-3 yağ asidi tüketmenin yüksek kan basıncı veya yüksek kan lipidleri olan yetişkinler için fayda sağlayabildiği sonucuna varıldı.
- Günde 3 gram Omega-3’te, sistolik kan basıncı (SBP), hipertansiyonu olanlar için ortalama 4,5 mm Hg, olmayanlar için ortalama 2 mm Hg düştü.
- Günde 5 gram Omega-3 tüketiminde SBP, hipertansiyonu olanlar için yaklaşık 4 mm Hg ve olmayanlar için 1 mm Hg’den daha az düştü.
- Kan lipidleri yüksek kişilerde ve 45 yaşından büyüklerde de benzer farklılıklar görüldü.
Yetişkin birinin bu yağ asitlerini günde yaklaşık 3 gram tüketerek dengeli bir tansiyona sahip olabileceğini gösteren bu araştırmanın sonuçları, EPA ve DHA Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle zaten hipertansiyon tanısı almış kişilerde yüksek tansiyonu düşürerek koroner kalp hastalığı riskini azaltabileceğine dair yaklaşımları destekliyor.
Bu nedenle uzmanlar kalp sağlığı açısından haftada iki porsiyon balık, özellikle de somon tüketilmesini öneriyor. Doğal yolla alınan EPA ve DHA’nın yanı sıra balık yağı takviyeleri de düzenli olarak somon gibi yağlı balıkları yiyemeyenler için bir alternatif olabilir.
Kaynak: https://www.ahajournals.org/