Doymamış yağlardan yana oldukça zengin olan badem, kötü kolesterolü düşürürken sağlıklı kolesterolün yükselmesine de yardımcı olur. Ancak bademi günde bir avuçtan fazla tüketmemeye özen göstermenizi öneririz.
Zeytinyağı
Antioksidandan yana zengin bir besin olan zeytinyağı adeta bir tekli doymamış yağlar deposu. Bu yağlar kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltmeye yardımcı oluyor. Eğer siz de kolesterolünüzü kontrol altına almak istiyorsanız beslenme listenize Akdeniz’in altın sıvısı zeytinyağını dahil edin.
Yulaf
Özellikle kahvaltıların gözbebeği haline gelen yulaf eşsiz bir lif kaynağı. Kolesterolün midede emilmesini önleyici bir jel üreten yulaf, aynı zamanda mideyi uzun süre tok tutmaya da yardımcı bir besin.
Yabanmersini
Kötü kolesterolün kandaki miktarını azaltmaya yardımcı olan yabanmersini eşsiz bir meyve. Her gün bir avuç tüketeceğiniz yabanmersini sayesinde kolesterolü tarihin tozlu sayfalarına kaldırabilirsiniz.
Domates
Domatesin tam bir likopen kaynağı olduğunu bilmeyen kalmamıştır. Yapılan son araştırmalar ise likopenin vücuttaki kötü kolesterol üretimini engellemeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.
Çikolata
Büyük küçük demeden herkesin müdavimi olduğu çikolata, dengeli olarak tüketilmesi halinde tam bir kolesterol savar. Zira çikolata kolesterolü düşürmeye katkı sağlayan flavonoid antioksidanlar ve oleik asitlerden yana oldukça zengin. Ancak içerisindeki kakao oranın en az %70 olması koşuluyla.
Sarımsak
İçine dahil olduğu her yemeğe enfes bir tat kazandıran sarımsak, zararlı kolesterolü azaltıp faydalı HDL kolesterolü yükseltmesinin yanı sıra kanı sulandırıyor ve damar sertliğini de önlüyor.
Elma ve greyfurt
Elma ve greyfurtun içinde yer alan pektin tam bir kolesterol düşmanı. Ama hemen belirtelim suyu değil meyvenin kendisini tüketmeniz gerekiyor.
Somon
Omega-3 bakımından oldukça zengin olan somon, bu özelliği sayesinde kolesterolü de düşürmeye katkı sağlar. Loma Linda Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonuçlarına göre doymuş yağları Omega-3 ile değiştirmek (somon, sardalya ve ringa balığı) vücuttaki iyi kolesterolü ortalama %4 artırmaya yardımcı oluyor.
Fındık
Eğer ara öğünler için kolesterolünüzü yükseltmeyecek bir atıştırmalık arıyorsanız fındık bunun için biçilmiş kaftan. Araştırmalar da bunu destekler nitelikte. American Journal of Clinical Nutrition tarafından yayınlanan bir araştırmada, her gün bir avuç fındık tüketen kişilerin bir ay sonunda kolesterolünün yüzde 5,4, LDL kolesterolünün ise yüzde 9,3 oranında düştüğüne yer veriliyor.