Kronik kabızlıkla mı mücadele ediyorsunuz? Uzmanlar günde iki kivinin bu sorunu aşmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor.
İngiliz Diyetisyenler Derneği (BDA) kısa süre önce kronik kabızlığın yönetimi için özel bir kılavuz yayınladı. Kılavuzda yer alan gıdalar arasında, kivi ve çavdar ekmeğinin kronik kabızlığın giderilmesinde etkili olduğu gösterildi.
İngiltere’deki araştırmacılar, kronik kabızlığı gidermede hangi gıdaların, içeceklerin veya takviyelerin en iyi sonucu vereceğini bulmak için 75 klinik denemeyi incelediler.
Araştırmacıların en yararlı bulduğu bazı besinler arasında kivi, çavdar ekmeği ve mineral içeriği yüksek su bulunmaktadır. Araştırmada probiyotik ve sinameki takviyelerinin ise sınırlı faydaları olduğu sonucuna varıldı.
Kronik kabızlık sağlığı nasıl etkiler?
Lif içeriği düşük bir diyet uygulamak, yeterince su içmemek ve altta yatan bir sağlık sorunu olması gibi birçok nedenden dolayı kronik kabızlık gelişebilir.
Kronik kabızlığın belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Seyrek bağırsak hareketleri
- Dışkılamada zorluk
- Bağırsak hareketi sırasında ıkınma ihtiyacı.
Kronik kabızlık devam ederse, hemoroid, rektal prolapsus ve fekal impaksiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bağırsak hareketlerini düzenlemenin bir yolu olarak pazarlanan birçok takviye, gıda ve ilaç bulunmaktadır. Bu kadar çok seçenek ve çelişkili tavsiye varken, hangisinin en iyi sonucu vereceğini bulmak zor olabilir.
BDA’nın hazırladığı kılavuzlarda hem sağlık hizmeti sağlayıcıları hem de genel halk için, kronik kabızlığı yönetmeye çalışanlara hangi beslenme müdahalelerinin gerçekten yardımcı olabileceğini ele alan kanıta dayalı veriler yer almaktadır.
Nasıl çalışıldı?
Araştırmacılar, önerilerini oluşturmak için 75 randomize kontrollü çalışmayı analiz ettiler. Gıda ve takviyeler dahil olmak üzere kabızlık tedavisine yönelik çeşitli yaklaşımları kapsayan çalışmaları kullandılar.
Ardından, ekip GRADE (Önerilerin Derecelendirilmesi, Değerlendirilmesi, Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi) sistemini kullanarak her bir önerinin kanıt düzeyini ve gücünü belirledi.
Sürecin son adımı, her bir öneriyi değerlendirmek üzere bu alandaki uzmanlardan (gastroenterologlar ve diyetisyenler dahil) oluşan bir komite oluşturmaktı.
Komite, kılavuzları oluşturmak için bir öneriyi yüksek çoğunlukla onaylamalıydı. Yalnızca %85 veya daha yüksek oranda kabul gören açıklamalar kılavuzlara dahil edildi.
Kronik kabızlığı doğal yollarla tedavi etme
Araştırmacılar, kronik kabızlığı yönetmek için çeşitli beslenme yaklaşımlarını ele alan toplam 59 öneri geliştirdi. Bu kılavuz, lif takviyeleri, probiyotikler, gıda takviyeleri, yiyecekler ve içecekleri kapsıyordu.
Kronik kabızlığa yardımcı olmak için kullanılabilecek bazı besinler arasında kivi, mineral içeriği yüksek su ve magnezyum oksit tüketimi yer alıyor.
Uzmanlar, en az 4 hafta boyunca günde iki ila üç kivi yenmesini önerdi ve kivinin “dışkı sıklığını artırmada daha etkili” olduğunu belirttiler. Kivi, yüksek miktarda lif ve “hem midede hem de ince bağırsakta protein sindirimine yardımcı olan” aktinidin adlı bir enzim içerir.
Öneriler arasında ayrıca 2 ila 6 hafta boyunca günde 0,5 ila 1,5 litre yüksek mineral içerikli su içmek de bulunmaktadır. Bu tür sular magnezyum ve sülfat bakımından zengindir ve bağırsaklara su çekerek dışkıyı yumuşatır ve dışkılama işlemini kolaylaştırır.
Grup ayrıca çavdar ekmeği yemeyi önermektedir. Ancak faydalarını görmek için en az 3 hafta boyunca günde 6 ila 8 dilim yenilmesi önerilmektedir ki, bu da bazı insanlar için zor olabilir.
Magnezyum oksit, dışkı sıklığını artırdığı ve dışkı kıvamını yumuşattığı için kronik kabızlık için gıda dışı bir ürün olarak öne çıkmıştır. Uzmanlar, en az 4 hafta boyunca günde 0,5 ila 1,5 gramlık bir doz alınmasını önermiştir.
Uzmanlar, “Kronik kabızlık on milyonlarca yetişkini etkiliyor ve özellikle kadınlarda ve yaşlılarda yaygın” diyor. “İnsanlar utanıyor, bunun normal olduğunu düşünüyor veya sadece ‘daha fazla lif ve su’ gibi genel tavsiyeler duyuyorlar, bu yüzden yeterince tedavi edilmiyor.”
“Daha fazla lif tüketin” gibi belirsiz tavsiyelerin aksine, bu kılavuzlar kivi, çavdar ekmeği ve yüksek mineral içerikli su gibi gıdalara özgü, araştırmalarla desteklenen öneriler sunuyor.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/




