Malzemeler
Hamur için
- 100 gr tuzsuz tereyağı, küçük parçalar halinde kesilmiş ve sertleşene kadar dondurulmuş
- 2 ⅔ su bardağı un
- Tuz
- 1 büyük yumurta, ayrıca 1 büyük yumurta sarısı
- ¼ su bardağı artı 3 yemek kaşığı buzlu su
Dolgu için
- 3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 500 gr mantar, ince dilimlenmiş
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 2 büyük diş sarımsak kıyılmış
- 9 büyük yumurta
- 3 ¼ su bardağı süt
- 2 ½ su bardağı rendelenmiş çedar peyniri
- Birkaç sap frenk soğanı
Yapılışı
Hamuru hazırlayın: Tereyağı, un ve 1 çay kaşığı tuzu bir mutfak robotunda, iri taneli un haline gelene kadar karıştırın. Yumurta, yumurta sarısı ve suyu çırpın. Un karışımını, yumurta karışımını üzerine damlatarak hamur oluşana kadar karıştırın. Hamuru streç film üzerine alın; dikdörtgen şeklinde şekillendirin ve sarın. Sertleşene kadar en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeyde açın. Sertleşene kadar yaklaşık 15 dakika buzdolabında bekletin. Kenarlı bir fırın tepsisine pişirme spreyi sürün. Hamuru tepsiye yerleştirin. Fazla kısmı altına katlayın ve kenarın üzerinde bir hamur kabuğu oluşturacak şekilde sıkıştırın. Sertleşene kadar yaklaşık 30 dakika dondurun.
Fırını 190 dereceye önceden ısıtın, Hamuru yağlı kağıt ile kaplayın, düz bir şekilde bastırın üzerine kuru fasulye veya turta ağırlıkları koyun. Alt rafta, yarısında döndürerek 40 dakika pişirin. Fasulyeleri ve parşömen kağıdını çıkarın. Altın kahverengi ve gevrek olana kadar 15 ila 17 dakika daha pişirin. Tel ızgara üzerinde biraz soğumaya bırakın.
Fırın sıcaklığını 150 dereceye düşürün. Dolguyu hazırlayın: Büyük bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını yüksek ateşte ısıtın. Mantarları yumuşayana kadar yaklaşık 8 dakika pişirin pişirme süresinin sonuna doğru sarmısağı ekleyin (gerekirse ateşi ayarlayın). 1/2 çay kaşığı tuz ve biraz karabiber ile tatlandırın; bir kaseye aktarın.
Bir kasede yumurtaları yarım yağlı süt ve 2 çay kaşığı tuzla çırpın. Hamurun üzerine 1 1/4 su bardağı peynir serpin. Mantarları üstüne yayın. Kalan 1 1/4 su bardağı peyniri serpin. Peynir ve mantarların üzerine yavaşça ve eşit bir şekilde kremayı dökün. Orta rafta, yarısında döndürerek, krema sertleşene kadar 35 ila 45 dakika pişirin. Tel rafta 15 dakika bekletin. Servisten önce ince doğranmış frenk soğanıyla süsleyin.