Gıda israfı bu kadar gündemdeyken, dünyada yaklaşık 1 milyar insan açlıktan, 1,5 milyar ise tokluktan (obezite kaynaklı) ölüyor.
Çöpe atma
Yemek hazırlarken kullandığınız sebzelerin ya da en güzel yerini yiyip kalanını gözünüzün görmediği meyvelerin kabuklarını çöpe atmayın. Ne yapacağım bu kabukları derseniz, o kadar çok şey yapabilirsiniz ki, biz sadece aşağıda sizinle birkaç örnek paylaşıyoruz. Eğer sizin de farklı uygulama örnekleriniz varsa [email protected]’ye yazın, önerilerinizi tüm Güzel Yaşa okurlarıyla paylaşalım.
Doğal gübre
Diyelim kabukları tek tek ayrıştıramıyorsunuz, sorun değil bunun da kolayı var. Bir arada tuttuğunuz sebze-meyve atıklarını mümkünse balkon, teras gibi bir dış mekanda bekletin (kapalı mekanlarda kalırsa kokusu bir süre sonra rahatsız edecektir). Yumurta kabuğu ya da kahve telvesi bile bu atıklara eklenebilir. Atıkların arasına biraz toprak serpin ve çürümeyi sağlamak için biraz su ilave edin. Ağzı kapaklı bir kapta en az 18 gün muhafaza edin. 8 günden sonra karıştırmaya başlayın. Çiçekleriniz için bundan sonra gübre ya da güçlendirici almanıza gerek yok, en organik gübreyi siz yapmış oluyorsunuz.
Karpuz kabukları
Karpuzun en lezzetli zamanı, sulu sulu dilimleri yedikten sonra kabuklarını ne yapıyorsunuz? Kabukların yeri çöp kutusu olmasın, karpuz kabuklarından turşu yapabilir ya da cildinizde akne sorunu varsa aknelerin üzerine uygulayabilirsiniz.
Limon kabukları aroma deposu
Suyunu sıktıktan sonra çöpe attığınız limon kabukları aslında çok işinize yarayabiliriz. Limonu sıkmadan önce kabuklarını rendeleyin ya da rendelemeyi unuttunuz limonun kalan kısmını blender’dan geçirin. Küçük buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuda porsiyonlar halinde saklayın. İhtiyacınız olduğunuz tatlılarınızda kek ve pastalarınızda ya da zeytinyağlı yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bunu diğer narenciye ürünlerinde de yapmanız mümkün.
Kiraz sapları
Tamam kabuk değiller ama onlar da atmaya kıyamayacağınız kategorideler. Kuruttuğunuz sapların aktardan aldığınız ve kilo kontrolü için demleyip çay olarak içtiğiniz saplardan bir farkı yok.
Bebek gibi ten için muz kabuğu
Muzu yedikten sonra kabuğunu ayırın. Gece yatmadan önce kabukları cildinize sürüp iyice yedirin ve sabaha kadar kalsın. Sabah ise ılık bir suyla yüzünüzü yıkayın. Farkı biz söylemeyelim siz zaten göreceksiniz.
Protein ve kalsiyum deposu yumurta
Yumurta kabuğu (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) 850-1000 mg arasında kalsiyum içerir. Bu kadar kıymetli bir ürünü atmaya kıyabilir misiniz? Blender’da toz haline getirip çiçeklerinizin toprağına katabilirsiniz ya da yumurta beyazı ile kabuk tozunu çırparak yüzünüze maske olarak sürebilirsiniz.
Elma kabukları
Soyduğunuz kabukları güzelce kurutun sonra ağzı kapalı bir kavanozda bekletin. Kış aylarında sıcak bir fincan elma çayı güzel olmaz mı?