Afiyetle yediğimiz pizzalar, kolesterol değerlerini tavan yaptırıyor olabilir mi? Pizzadaki kolesterol oranı pizzanın türüne, kullanılan malzemelere ve porsiyon büyüklüğüne göre değişebilir. Peynir ya da et içermeyen bir pizzada kolesterol oranı düşükken sucuklu bir pizzada nispeten yüksek kolesterol bulunabilir.
Bazı kolesterol kaynakları:
- Yumurta sarısı
- Karides
- Sığır eti
- Tereyağı gibi süt ürünleri
Aslında bir noktaya kadar kolesterol zararlı değildir. Vücutta hormon, D vitamini ve sindirim için gerekli enzimlerin yapımı için kolesterol gereklidir. Ancak kandaki yüksek kolesterol seviyeleri zararlı olabilir ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir.
Bazı kaynaklar yüksek düzeyde kolesterollü gıda tüketiminin kan kolesterol düzeylerini yükselttiğini öne sürmekte. Bu da birçok bilim insanı ve sağlık kuruluşunun insanların yedikleri kolesterol miktarını sınırlamaları yönünde uyarı yapmasına neden oluyor.
Ancak 2022 yılında yapılan bir analiz önceki verilerin diyet ve kan kolesterolü arasında bir korelasyon olmadığı sonucuna vardı. Bazı bilim insanları da kolesterol içeren gıdalar tüketmenin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinde önemli bir fark yaratıp yaratmadığını sorguluyor.
Unutmamak gerekir ki, kolesterol içeren tüm gıdalar aynı besin profiline sahip değil. Örneğin, yumurta ve karides kolesterol içerir, ancak aynı zamanda protein ve diğer önemli besinleri de içerir ve doymuş yağ oranı düşüktür.
Bu konudaki araştırmalar devam ettikçe, neyin doğru olduğu ve nasıl tüketilmesi konusunda daha pek çok yeni bilgiye ulaşacağız görünüyor.
Pizzada ne kadar kolesterol vardır?
Her pizza için kesin beslenme bilgileri vermek mümkün değil; ancak ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından yapılan bir çalışmada belirli bir pizza markasında aşağıdaki toplam yağ ve kolesterol miktarları bulunmuş:
Her 100 g’da Her 100 g’da
gram (g) olarak toplam yağ miligram (mg) olarak kolesterol
Peynirli pizza, ince hamur 12,8 g 29,7 mg
Peynirli pizza, normal hamur 10,4 g 17,7 mg
Peynirli pizza, kalın hamurlu 11,3 g 18,6 mg
Salamlı pizza, normal hamur 12,6 g 25,8 mg
Salamlı pizza, kalın hamurlu 13,1 g 23,5 mg
Pizza malzemelerinde ne kadar kolesterol vardır?
Aşağıdaki tablo, çeşitli popüler pizza malzemelerinin yaklaşık kolesterol, toplam yağ ve doymuş yağ içeriğini özetlemektedir.
Toplam yağ Doymuş yağ Kolesterol
Mozzarella 5,6 g 3,2 g 18 mg
Salamlı 13 g 5 g 27 mg
Jambon 2,5 g 0,1 g 16 mg
Etli 4 g 1,7 g 25 mg
Biber, mantar, soğan, ananas ve domates gibi meyve ve sebze sosları kolesterol içermez. Aynı durum bitki bazlı et alternatifleri için de geçerlidir.
Pizzayı dengeli beslenmeye dahil etmek
Pizzadan vazgeçmek yerine kolesterol içeriğini azaltmak iyi bir çözüm olabilir.
Malzemelerin değiştirilmesi: Bazen malzemelerde yapılacak bir değişiklik pizzadaki kolesterolü önemli ölçüde azaltabilir. Örneğin jambon, salama göre gram başına daha az kolesterol içerir. Daha az peynirli pizzalar da tercih edilebilir.
Hamur tercihini değiştirmek: Kenarları doldurulmuş bir hamurdan standart bir hamura geçmek, bir kişinin yediği peynir miktarını ve kolesterol miktarını azaltabilir. Ekşi mayalı bir tabanın tercih edilmesi de besin maddelerinin biyo yararlanımını artırabilir.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com