Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bazı tür böceklerin satılmaya ve tüketilmeye başlanabileceğini duyurdu. Komisyon açıklamasında, böceklerin alternatif protein kaynağı olarak kullanılmasının yeni olmadığını ve dünyanın birçok yerinde tüketildiğine değindi.
AB’de böceğe ilk kez gıda olarak izin veriliyor. Böcekler daha önce bazı üye ülkelerde tüketilebiliyordu ancak bu, bütün böceklerin onaya tabi olmasını gerektiren yeni yönetmeliğinin 2018 yılı güncellemesinden önceydi.
Sarı un kurdu, Tenebrionidae familyasına ait bir böcek türü olan Tenebrio molitor’un larva formu. Hepçil olmasına rağmen genellikle çiftliklerde buğday unu veya kepekle besleniyor. Araştırmacılar, tenebrio molitorların yüksek protein değerini yıllardır biliyorlar. Larvalar bira mayası, buğday kepeği, mısır nişastası ve patates unu gibi çeşitli maddelerde hızla büyüyebiliyor. Kurtçuklar ve larvaları Güneydoğu Asya ülkelerinin gıda pazarlarında uzun süredir bulunuyor. Hamburger, protein barları ve bisküvi yapmak için kullanılabiliyor. Böceğin AB gıda güvenliği ajansı tarafından insan tüketimi için güvenli bulunmasının ardından kısa süre sonra, Avrupa’da toplu olarak üretilebilir. Bir araştırma ekibi, sarı un kurdu genomunu tarayarak onu seri üretim için optimize ediyor.
Alternatif hayvansal protein
Küresel gıda talebinin artmasıyla birlikte, sarı un kurdu, alternatif bir hayvansal protein kaynağı olarak büyük umut vaat ediyor. Araştırmalar, çok çeşitli tarımsal uygulamalarda fayda sağlayabileceğini buldu. Balıklar dahil hayvanlar için alternatif bir protein kaynağı olarak kullanılabileceği gibi atıkları da organik gübre olarak ideal kabul ediliyor.
Böcek bazlı gıda, uzun zamandır, gıda üretiminde sera gazı emisyonunu azaltmaya yönelik çözümün bir parçası olarak görülüyor. Böceğin ana bileşenleri: protein, yağ ve lif. Gelecek için potansiyel olarak sürdürülebilir ve düşük karbon emisyonlu bir besin kaynağı olarak sunuluyor. Kurutulduğunda, tadının yer fıstığı gibi olduğu söyleniyor.
Yumurtalar, larvaların ayrı büyüyebilmesi için elenerek yetişkinlerden ayrılıyor. Hasat sonrası süreç larvaları suyla durulamayı, beş dakika kadar kaynar suya daldırmayı; fırınlarda, ambalajlarda ve depolamada kurutmayı içeriyor.
Bilim insanları, ağız ve cilt reaksiyonu riski taşıdığı için kabuklulara ve toz akarlarına alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemesini öneriyorlar.
Diğer böcekler gibi, yemek kurtları da birçok organizmanın doğal beslenmesinin bir parçası. Örneğin balıklar onları çok sever.
Nasıl yenir?
Sarı un kurdu kekleri
Üç yemek kaşığı kakaoya biraz su ekleyin ve eritilmiş tereyağı, yumurta, yoğurt ve biraz kabartma tozu ile karıştırın. Taze ezilmiş un kurtlarını ekleyin. Karışımı kalıplar arasında dağıtın ve 20 dakika pişirin. Taze pişmiş keklerin üstüne pudra şekeri serpin ve dekorasyon için üstüne yedek yemek kurtlarını ekleyin.
Kaynak: