Salatanıza koyduğunuz malzemeleri elbette ki tuzlamalısınız, ama bunu ne zaman ve nasıl yaptığınız önemli bir ayrıntı.
Salad/Salata kelimesi Latince salis/tuz kelimesinden gelir. Ayrılmaz ikili olmaları bu yüzden hiç de şaşırtıcı değil. Sebzeleri tuzlamak, sularını salmalarına neden olarak gevrekliklerini ve lezzetlerini en üst düzeye çıkarabilir.
Peki tuzu ne zaman eklemeliyiz? Aşağıda bazı sebzeler için tuz ekme önerileri bulacaksınız:
Lahana
Lahana salatası tuz eklendiğinde, gözle görülür şekilde daha az sulu olur. Birkaç gün boyunca gevrek ve taze kalır. Dilimlenmiş lahanayı süzgece koyun, tuz serpin. 1 kilo kadar lahana yaprağı için 1 çorba kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Yaklaşık bir saat bekletin, sonra durulayın, boşaltın ve hafifçe kurutun. Daha çıtır olmasını istiyorsanız durulayıp tuzladıktan sonra bir havluyla kurulayın.
Salatalık
Salatalıklar tuzu çok severler. Önce kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve dilimleyin. Ardından lahana ile aynı yöntemi kullanın.
Turp
Dilimlenmiş turplar, lahana ve salatalık gibi tuzlanabilir. Bu onları daha gevrek hale getirir. Ancak en fazla 45 dakika bekletebilirsiniz, aksi takdirde yumuşayıp gevşerler.
Domates
Hafifçe tuzlanan domateslerin her zaman lezzetleri artar ve etleri sıkılaşır. Ancak domatesler daha narin olduklarından, yarım kilo domatese yaklaşık 1 çay kaşığı tuz eklemeniz ve sadece 15 dakika kadar bırakmanız yeterli olur. Tuzlanıp doğranmış domatesleri bir süzgeç içine koyun. Domatesin suyunu saklamak veya soslarda kullanmak istiyorsanız altına bir kase koyarak biriktirebilirsiniz. Dilimlenmiş veya doğranmış domatesleri tuzlamadan önce kağıt havlu üzerine koyarak bekletmek çok daha iyi bir sonuç verir.
Soğan
Soğanlar, doğrudan tuzlandıklarında veya tuzlu suda bekletildiklerinde acılıklarını yitirip daha hafif ve daha gevrek hale gelirler. 1 litre kadar suya 1 yemek kaşığı tuz koyarak yarım saat veya daha uzun süre bekletin, ardından kullanmadan önce durulayın ve kurulayın.
Kale Yaprağı
Çiğ kale yapraklarını tuzlamak onları daha yumuşak ve daha lezzetli hale getirir. Doğranmış kale yapraklarını süzgeç içine koyun ve tuz serpin. Yumuşama sürecini başlatmak için, yaprakları tuzla yavaşça ovun. Bir saat kadar bekletin. Sosları koymadan önce durulayın ve kurulayın.
Yeşillikler
Bunları önceden tuzlamaktan veya soslamaktan kaçının. Aksi takdirde sulu bir karışım elde edersiniz. Marul gibi malzemeleri bıçak yerine elle doğrayın. Tuzu servis yapmadan hemen önce ekleyin. Yeşillikleri geniş bir kaba alın, tuzu ekleyin. Böylece tüm içeriği tuzlamış olursunuz.
Kaynak: