Bilim insanları gerçek kalamardan daha fazla protein içeren 3d baskılı kalamar üretti
Sipariş ettiğiniz kızarmış kalamarın, denizden değil bir yazıcıdan çıktığını söyleseler ne düşünürsünüz? Şaka değil, gerçek. Bilim insanları, gerçek kalamarın hem dokusunu hem de protein içeriğini taklit eden bitki bazlı kalamar halkalarını 3D olarak başarıyla bastı.
ACS Food Science & Technology’de yayınlanan araştırma, şu anda yeterince kullanılmayan iki sürdürülebilir protein kaynağının birleştirilmesini içeriyordu: maş fasulyesi ve mikroalg. Sonuç mu? Aşırı avlanma, deniz kirliliği ve deniz ürünlerinin kirlenmesiyle ilgili artan endişeleri gidermeye yardımcı olabilecek ikna edici bir kalamar alternatifi.
Küresel vegan gıda pazarının 2022’de ulaştığı 16,55 milyar dolardan 2030’da 37,45 milyar dolara çıkarak iki katından fazla büyümesi beklenirken, bitki bazlı deniz ürünleri henüz kullanılmamış bir fırsat olmaya devam ediyor. Şu anda deniz ürünleri alternatifleri, bitki bazlı gıda sektörünün %1’inden daha azını oluşturuyor.
Araştırma ekibi, maş fasulyesinden elde edilen proteini öğütülmüş mikroalg biyokütlesiyle birleştirerek bir karışım oluşturdu. Bu karışım daha sonra, malzemeyi gerçekçi kalamar halkaları gibi şekillendiren bir 3D yazıcıya yüklendi.
Uygun dokuyu elde etmek için araştırmacılar çeşitli konsantrasyonlarda gellan sakızı (gıda sınıfı bir kıvam arttırıcı madde), yağ içeriği ve mikroalg miktarlarını denediler. Kapsamlı testlerden sonra, en uygun formülün %1,5 gellan sakızı, %2 yağ ve %10 mikroalg biyokütlesi içerdiğini belirlediler.
Okyanusların Korunması
Geleneksel deniz ürünleri kaynaklarına ilişkin çevresel kaygılar giderek artıyor. Aşırı avlanma ve deniz biyoçeşitliliğinin kaybının ötesinde, deniz ürünleri sevenler mikroplastikler ve ağır metaller gibi kirletici maddeler konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor.
Maş fasulyesi Asya’da yaygın olarak yetiştiriliyor, işleme sonrası yan ürünleri genellikle çöpe gidiyor. Sadece Tayland’ın maş fasulyesi nişastası endüstrisi günde yaklaşık 600 ton (yaklaşık 1,3 milyon pound) yüksek proteinli atık su üretiyor. Bu arada mikroalgler, hem hayvansal hem de bitkisel proteinlere kıyasla minimum tatlı su gereksinimi ile tarıma elverişli olmayan arazilerde yetiştirilebiliyor.
Tüketiciler üzerinde yapılan bir araştırma, mikroalg bazlı gıdaların, özellikle “yenilikçi” ve “çevre dostu” olarak etiketlenen ürünlere ilgi duyan genç, sağlık bilincine sahip bireyler arasında olumlu algılandığını ortaya koydu.
Ayrıca kalamar alternatifleri konusunda da eksiklikler var. Araştırmacılar 2002-2021 yılları arasında 140 geleneksel kalamar ürününe kıyasla sadece dört ikame ürün (üç vegan, bir vejetaryen) buldular.
Araştırma ekibi, daha yüksek mikroalg konsantrasyonlarının (%20’ye karşı %10), özellikle kızartma sırasında kalamar halkalarının yapısal stabilitesini tehlikeye attığını belirtti. Bu durum, bu tür ürünlerin ticari uygulanabilirliğe ulaşmasından önce aşılması gereken teknik engeller olduğunu gösteriyor.
3D baskı teknolojisi, sürdürülebilir protein kaynaklarıyla bir araya geldiğinde, sadece görünüş olarak değil, protein içeriği ve ağızda bıraktığı tat bakımından da gerçeğine çok benzeyen, özelleştirilebilir, besleyici deniz ürünleri alternatifleri yaratabilir. Bu gibi yenilikler deniz ürünleri kaynaklarının azalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde deniz ekosistemleri üzerindeki etkilerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kaynak: https://studyfinds.org/3d-printed-calamari-protein/